Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Camera Deputaţilor a respins, pe 28 decembrie, reexaminarea solicitată de Președintele României pe marginea acestei legi privind eliminarea a 102 taxe nefiscale. Decizia a fost luată cu 174 de voturi „pentru” respingerea cererii de reexaminare, 85 „împotrivă” şi o abţinere.
În Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a fost adoptat și un amendament potrivit căruia legea va intra în vigoare la data de 1 a lunii imediat următoare publicării în Monitorul Oficial.
În dezbaterile din plen, preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, afirma că legea „lasă un gust amar şi o pată neagră pe destinul a două instituţii fundamentale pentru democraţia din România – radioul public şi televiziunea publică”. „La grămadă am ajuns ca două instituţii atât de importante să aibă parte de la o zi la alta de un viitor incert. Nu se ştie ce se va întâmpla cu statutul angajaţilor acestor două instituţii. Se mută sursa de finanţare de la beneficiarii acestor două instituţii la bugetul de stat şi riscăm să transformăm aceste două instituţii în simple anexe ale finanţatorului, adică ale Guvernului. Cât această taxă se colecta de la o mare parte a populaţiei aveam garanţia că această parte a populaţiei putea fi servită printr-o anumită tematică, printr-o anumită acoperire teritorială. Renunţând la sursa de finanţare riscăm fie să semnăm decesul acestor două instituţii, fie să le transformăm în societăţi comerciale, fie în anexe ale Guvernului fără măcar să fii încercat o reorganizare a acestor două instituţii”, a spus liderul PNL, citat de Agerpres.
Preşedintele UDMR, deputatul Kelemen Hunor, a afirmat că este necesară o discuţie foarte serioasă pe acest subiect, deoarece televiziunea şi radioul publice nu pot fi lăsate „în nesiguranţă”. „Din cele 102 taxe propuse pentru eliminare nu avem nicio obiecţie pentru 100 de taxe, dar sunt două taxe despre care ar trebui să discutăm foarte serios, este vorba de taxa pentru bugetarea radioului public şi a televiziunii publice. Eu cred că în acest moment Parlamentul României nu poate lăsa în nesiguranţă cele două instituţii eliminând prin această lege taxa radio şi tv şi nelăsând nimic în locul acestor două taxe. Se schimbă toată filosofia de bugetare a celor două instituţii şi, mai mult, se schimbă prin această eliminare toată filosofia de funcţionare a celor două instituţii publice. Eu nu neg că se poate gândi la o altă modalitate de finanţare a radioului şi televiziunii publice, se poate, există modele şi în UE, în trei, patru ţări unde sunt finanţate de la bugetul de stat, dar acest lucru ar însemna să modificăm şi Legea 41/1994 şi filosofia de funcţionare a celor două instituţii”, a declarat Kelemen Hunor, la dezbateri.
În schimb, deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu a motivat necesitatea eliminării taxei radio-tv. „Se plăteşte o taxă care duce la aberaţii. Mai precis, dacă sunteţi cultivator de roşii şi aveţi o seră vreau să vă spun că plătiţi taxa radio-tv chiar dacă nu se uită plantele la televizor. De asemenea, dacă aveţi un cavou la cimitir pentru cineva din familie şi acolo este tras un fir de electricitate plătiţi taxa radio-tv, deşi nu se uită mortul la televizor. Din păcate, aberaţiile acestea, de 12 ani, sunt tot necorectate. Atunci când se vine cu o iniţiativă ca să se elimine această taxă aberantă, ajungem iar la discuţii de acum 12 ani nerezolvate”, a declarat deputatul social-democrat.
La rîndul său, inițiatorul acestei legi, liderul PSD Liviu Dragnea salută, prin intemediul unei postări pe pagina sa de socializare, promulgarea de către Președintele României a Legii privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale! ”Măsurile cuprinse în această lege puteau intra în vigoare încă de la 1 ianuarie dacă se înțelegea că este vorba de măsuri firești de reducere a birocrației și, la urma urmei, de respect al statului față de cetățean. Așa cum am anunțat deja, am prevăzut în proiectul de buget cu care Guvernul va veni în Parlament eliminarea acestor taxe, precum și celelalte măsuri economice adoptate deja sau pe care le vom adopta”, spune Liviu Dragnea.
Noua lege elimină o serie de taxe nefiscale, între care se numără: taxa de timbru de mediu pentru autovehicule, taxe la registrul comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio-tv, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.
[slideshow_deploy id=’36590′]