Recomandări pentru protejarea sănătății în situații de ger

frigÎn zilele cu temperaturi scăzute Direcţia  de  Sănătate  Publică  a  judeţului  Hunedoara recomandă populației să asculte sfatul Ministerul Sănătatii, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii( ex.: o igiena corecta a mainilor) ;să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume, sa  nu se renunte la miscare, activitate fizica; sa se respecte regimul de odihna (8 ore de somn pentru adulti si 9- 10 ore de somn pentru copii si adolescenti); sa se evite comsumul bauturilor alcoolice (acestea dau o falsa senzatie de imcalzire ; iar datorita vasodilatatiei periferice favorizeaza pierderea de caldura a organismului uman cu instalarea mult mai rapida a hipotermiei)

În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecție adecvate –  imbracaminte care sa ajute mecanismele de termoreglare ale organismului (hainele sa fie imbracate in staturi,de preferinta din fibre naturale), căciuli, mănuși dar si incaltaminte calduroasa cu talpi antiderapante pentru a preveni alunecarea si aparitia unor entorse/ fracturi . Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături care apar cu precadere la nivelul extremitatilor. De asemenea, în cazul simptomelor de infectii acute respiratorii (subfebrilitati/febra; tuse; stare generala alterata), trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului pentru instituirea unui tratament adecvat cat si izolarea la domiciliu.

cod-portocaliu-ger

Recomandari pentru grupele populationale mai vulnerabile:

  • persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii: imbracati-va adecvat, protejati-va zonele vulnerabile si expuneti-va la vremea de afara doar strict, fara a sta prea mult in conditii defavorabile. Evitati deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.
  • copii – sa fie imbracati adecvat momentului zilei si temperaturilor de afara; aceștia nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

Locuințele și spațiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător( asigurandu-se o temperatura de 18-20 *C iar in camerele copiilor 22 *C) și trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.

Direcţia  de  Sănătate  Publică  a  judeţului  Hunedoara a solicitat unităților sanitare să ia toate măsurile care se impun astfel să poată primi, tria și interna un număr mai mare de pacienți, pe perioada atenţionărilor meteo; pentru a asigura prevenirea deceselor prin hipotermie.

[slideshow_deploy id=’27028′]