Salariul net şi costul total al unui angajat
După creşterea salariului minim la 1450 lei, costul total al unui astfel de angajat va fi de fapt 1783 lei, adică 395 euro la curs actual. Asta e minimul pe care trebuie să-l scoată lunar un patron din buzunar ca să angajeze un om cu forme legale în România. Iar angajatului îi rămân în mână 1065 lei, adică sub 60% din sumă.
Nu ştiu dacă ăştia 400 euro / lună reprezintă mult sau puţin, dar sunt absolut siderat de modul obscur şi încâlcit de calcul al salariului brut, care include impozitul şi contribuţiile sociale “ale angajatului”, dar nu şi pe cele “ale angajatorului”, ca şi când nu tot firma le-ar plăti pe ambele, prin reţinere la sursă.
Pentru un salariu măricel la standarde locale, de “6000 lei brut”, costul total pentru angajator este 7371 lei, adica 1600 euro, iar omului îi rămân în mână 4208 lei, adică 57% din total. Procentul scade cand leafa creşte deoarece există un element de progresivitate a impozitului pe venit, din cauza sumelor deduse din baza de impozitare.
Cu fracţiile astea lucrează un angajator (onest) când îşi face calculele pe anul care vine, deci lăsaţi-o baltă cu abureala de “salariu brut”, angajaţii trebuie să înceapă şi ei să aibă o idee despre cât percepe statul ca bir pe munca lor.
[slideshow_deploy id=’13835′]