Proiectul turistic Șureanu, în atenția edililor petrileni
Edilii din Petrila nu au abandonat ideea realizării unui domeniu schiabil în zona Șureanu. Proiectul este unul vechi, care nu s-a materializat din cauze birocratice. Acum, autoritățile locale de la Petrila vor să realizeze domeniul schiabil de la Șureanu, cunoscut în rândul pasionaților de schi drept Mica Elveție.
“Înainte de sărbătorile de iarnă am fost și am discutat cu proiectantul care se ocupă de acest domeniu. Am făcut demersuri importante pentru a demara lucrările și a finaliza proiectul pentru acest domeniu schiabil. În cursul acestui an poate vom finaliza împreună cu Direcția Silvică toate demersurile necesare pentru ca pădurea necesarp defrișării pentru pârtiile de schi să intre în posesia administrației publice locale. Este vorba de cele 30 de hectare pe care noi le-am cerut de la Direcția Silvică. Am căzut de acord cu ei și cred că în câteva luni vom realiza acest lucru și, cu siguranță, se vor face demersurile necesare pentru demararea proiectului”, a declarat Dorin Curtean, viceprimarul orașului Petrila.
Stațiunea se află la 82 de km de Sebes, pe creasta muntilor, iar pentru iubitorii
Domeniul schiabil din Şureanu ar avea nevoie de implicarea autorităţilor centrale pentru ca proiectul să poată fi implementat. Este nevoie de scoaterea a 30 de hectare de teren din administrarea statului, iar problema a ajuns la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Încă din anul 2012 au fost demarate procedurile pentru demararea proiectului ce are drept scop promovarea turismului în Valea Jiului. Consiliul Local din Petrila a aprobat încheierea unui parteneriat cu societatea Schi Şureanu SA pentru amenajarea unei pârtii de schi de interes public, prin dezvoltarea şi extinderea domeniului schiabil din Şureanu, de pe raza judeţului Alba, pe raza oraşului Petrila. Numai că, pentru realizarea unui obiectiv de investiţii administraţia publică din Petrila trebuie să asigure o suprafaţă de 30 de hectare, unde ar urma să fie amplasate elementele de infrastructură necesare, respectiv stâlpi, instalaţii de transport pe cablu, construcţii cu caracter public, etc. Suprafaţa respectivă de teren trebuie scoasă din fondul forestier al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – ROMSILVA şi trecută în domeniul public al oraşului Petrila.
De precizat că Petrila figurează în Anexa Legii 526/ 2003, unde sunt cuprinse toate zonele cu potenţial de dezvoltare a turismului şi a sporturilor de iarnă.
[slideshow_deploy id=’27126′]