Astrul ceresc cel mai strălucitor în luna ianuarie 2017
Poate v-ați pus întrebarea, urmărind cerul senin al nopților de ianuarie, ce astru ceresc strălucește atât de puternic în această perioadă înspre apus.
Pe cerul de seară se află trei planete dar se văd numai două. Prima care se vede este Venus, cel mai strălucitor obiect de pe cerul lunii ianuarie (atunci când Luna și Soarele nu au răsărit), așa cum se poate vedea în imaginea preluată de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Este deajuns să priviți înspre apus, oricând între orele 17 și 20, și o veți vedea pe Venus ca pe un astru foarte strălucitor, care nu pâlpâie. Venus este strălucitoare pentru că norii săi reflectă foarte bine lumina Soarelui, iar în seara zilei de 31 ianuarie veți vedea și Luna prin preajmă.
La începutul lui ianuarie Venus se află în constelația Aquarius, iar la începutul lui februarie în Pices. Planeta este rapidă și se deplasează repede printre stele. Practic din zi în zi veți vedea că se află în altă poziție față de stelele prin preajmă (observând poziția planetei la aceeași oră).
Multe lucruri se modifică la Venus chiar sub ochii noștri: planeta este din ce în ce mai sus pe cer (veți vedea acest lucru dacă observați la aceeași oră); strălucirea planetei crește aproape de două ori; diametrul aparent crește iar faza scade (detalii vizibile doar prin telescop).
Pe site-urile de socializare, Venus este comparată cu „Steaua de la Betleem”, responsabilă de însoțirea Magilor la ieslea în care s-a născut Fiul lui Dumnezeu. Venus ne va mai însoți serile încă alte trei luni, așa că ne putem bucura de lumina liniștită a ei.
Nu departe de Venus se află Marte, mai puțin strălucitoare, dar la fel de rapidă pe cer. La începutul lunii, Marte se găsește în stânga sus față Venus, dar în aceeași regiune de cer. Pentru că cele două obiecte se deplasează repede pe cer, aproape că se vor întâlni în februarie.
Marte este cel mai strălucitor obiect, după Venus, vizibil în regiunea respectivă de cer, așa că uitați-vă după un astru portocaliu care nu pâlpâie. Veți vedea cum în fiecare zi se mișcă pe cer, ridicându-se față de orizont (daca priviți la aceeași oră).
La sfărșitul lunii, Marte se va afla aparent mai aproape de Venus, o pereche ce va umple de bani mulți astrologi. Pentru noi, oamenii obișnuiți, cele două obiecte vor fi doar plăcute la vedere. Prin telescop Marte nu se se mai vede foarte mare, cu greu și numai prin telescoape mari, fiind vizibile detalii.
A treia planetă care se află seara pe cer este Neptun. Neptun nu se vede cu ochiul liber, dar Venus și Marte se vor afla lângă aceasta. Atunci veți ști unde se află pe cer sau îl veți vedea prin telescop doar prin găsirea celor două planete mai strălucitoare.
Când se văd planetele (la mijlocul lunii ianuarie 2017).
Seara: Venus, Neptun, Marte (înspre sud-vest); Uranus (înspre sud).
Miezul nopții: Uranus (înspre vest);
Dimineața: Jupiter (înspre sud-vest); Saturn și Mercur (înspre sud-est).
Documentare: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, București
[slideshow_deploy id=’36591′]