Scriitorul Ioan Lazăr despre ”Voluntari hunedoreni în războiul pentru întregirea României”

lazar1Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat în ziua de 23 ianuarie 2017, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, lansarea volumului istoricului dr. Ioachim Lazăr „Voluntari hunedoreni în războiul pentru întregirea României”, volum apărut cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Hunedoara, deschizând astfel șirul de evenimente care vor marca împlinirea, în anul 2018, a unui secol de la făurirea Marii Uniri.

Volumul este dedicat împlinirii, în anul 2018, a unui secol de la făurirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, moment crucial în istoria României și în evoluția națiunii române. De asemenea, volumul este închinat și luptei și acțiunii voluntarilor români pentru realizarea unității naționale, având în vedere că la 8 iunie 2017 se împlinesc 100 de ani de la depunerea jurământului la Iași, în fața Regelui Ferdinand I, a Reginei Maria, membrilor guvernului, de către primul detașament de voluntari format în Rusia.

”Volumul realizat de către istoricul Ioachim Lazăr abordează pentru prima dată problema rolului voluntarilor din județul Hunedoara în Primul Război Mondial. Pentru documentare au fost cercetate fondurile diferitelor instituții din cadrul arhivelor din Deva: Prefectură, preturi, primării. La documentele de arhivă s-au folosit descrierile și relatările unor participanți la evenimente, între care amintim pe Ioan Fodor din Curechiu, Ștefan Oțel din Brad, Elie Bufnea, Romulus Cărpinișan din Răhău, județul Alba. Rezultatul acestor cercetări este întocmirea a numeroase liste cu voluntari hunedoreni care au activat în Rusia, România, Italia și Franța. Rezultat al unei îndelungate și migăloase munci de documentare în arhive, rezultat al consultării a mii de documente de epocă, această carte aduce informații noi, majoritatea inedite, despre voluntarii hunedoreni care au adus tributul de sânge în marele război de întregire a țării. Sunt puse în lumină sacrificiile extraordinare, suferințele de care au avut parte acești voluntari pentru a putea să lupte pentru idealul care a însuflețit atâtea generații de români de-a lungul secolelor: unirea tuturor românilor într-o singură țară. Volumul istoricului Ioachim Lazăr este printre puținele dedicate acestui important moment din istoria națională, un volum realizat cu metodele științifice ale cercetării istorice obiective, un volum bazat pe document și pe mărturii ale celor care au fost martorii și actorii evenimentelor din Primul Război Mondial, ale luptelor voluntarilor și ale realizării Unirii de la 1918”, a spus Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene ”Ovid Densușeanu”, la evenimentul cultural prilejuit de lansarea acestui volum.

lazar2

Acesta apreciază că volumul lansat de scriitorul Ion Lazăr reprezintă o carte de referință care scoate în relief contribuția extrem de importantă a voluntarilor hunedoreni la războiul de întregire, o contribuție plătită cu sânge și cu sacrificii de vieți omenești. Este meritul istoricului Ioachim Lazăr că a închegat această lucrare de certă valoare științifică, dar și cu un puternic filon patriotic.

”Cartea este scrisă cu talentul cu care, de atâtea ori, ne-a obișnuit domnul Ioachim Lazăr, un talent dublat de strădania și priceperea istoricului de a „șterge colbul” – cum spunea Eminescu – de pe cronicile unor evenimente petrecute acum un secol, dar care au fost, sunt și vor fi vii pentru totdeauna în inimile tuturor celor care simt românește. Ne bucurăm să avem o astfel de carte în biblioteca noastră, o carte pe care o recomandăm tuturor cititorilor noștri, tineri și bătrâni, dar în mod deosebit tinerilor, pentru a ști să-și cinstească așa cum se cuvine înaintașii. Istoricul Ioachim Lazăr merită toate felicitările pentru   acest important volum și îl așteptăm cu alte cărți despre istoria neamului românesc, cărți pe care, cu siguranță, le va scrie și le va dărui tuturor celor care au atât de multă nevoie să-și cunoască istoria, țara și poporul”, mai spune Ioan Sebastian Bara.

La finalul lansării a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către istoricul Ioachim Lazăr.

lazar3

[slideshow_deploy id=’27126′]