Vasile Jurca (primarul orașului Petrila): ”Chiar dacă plătim mai mult pentru gunoi, măcar trăim într-un oraș curat, într-un oraș cu aer curat !”

Nu doar la Petrila, ci peste tot în Valea Jiului, problema managementului deșeurilor constituie, probabil, cea mai importantă provocare a anului 2017 pentru autoritățile locale. Întârzierea punerii în funcțiune a Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor în județul Hunedoara (proiect gestionat de Consiliul județean, dar căruia i-au subscris toate unitățile administrativ-teritoriale din județ) și constrângerile UE în această chestiune, fac ca problema deșeurilor să fie una care imcumbă necesitatea găsirii de soluții alternative pentru fiecare localitate.

La Petrila, ca de altfel peste tot în Valea Jiului, pentru a nu duce firma de salubritate a Consiliului locale în pragul falimentului, autoritățile locale au instituit o taxă de salubritate, colectată la Serviciul de Impozite și Taxe al Primăriei. Din banii astfel colectați urmează a fi achitate atât serviciul de colectare a deșeurilor, cât și transportul și depozitarea acestora la depozitele conforme cu normativele europene.

Primarul orașului Petrila, Vasile Jurca a prezentat, săptămâna trecută, în Consiliul local, cele două variante pe care administrația locală le are în această direcție: ”Cei de la Edil Sal Petrila, care se vor ocupa în continuare de colectarea deșeurilor pe raza orașului Petrila, au posibilitatea de a depune deșeurile fie în deponeul temporar de la Dâlja, fie în deponeul ecologic de la Horezu. Indiferent însă de varianta pe care o alegem, taxa de salubritate pentru cetățenii orașului Petrila nu va fi modificată în acest an.” De altfel, merită menționat că Petrila percepe cea mai mică valoare a acestei taxe dintre orașele Văii Jiului (7 lei/persoană).

Paradoxal, din analizele de preț ale Edil Prest reiese că, pentru transportul și depozitrea deșeurilor din Petrila pe platforma privată de la Horezu prețul este mai mic decât cel care ar trebui plătit pentru depozitarea în deponeul temporar de la Dâlja, administrat de Pregoterm Vulcan. ”Am luat în calcul ambele variante. Sigură că, cu cât putem duce mai mult la deponeul de la Horezu e mai bine, pentru că beneficiem de un preț/tonă mai mic. Dar în același timp, trebuie să avem în vedere că, în conditiile în care nu se poate transporta la Horezu, trebuie să avem posibilitatea să ducem deșeurile și la Dâlja”, a declarat Vasile Jurca, primarul orasului Petrila.

DSC_0696

În ceea ce privește atitudinea de frondă a Opoziției liberale din Consiliul local Petrila și față de acest proiect, pe motiv că Petrila a ratat ”șansa” de a avea propriul deponeu pe raza localității (după ce PSD s-a opus, în legislatura trecută construirii unei gropi de deșeuri pe Dealul Maleii din Petrila, care urma să deservească întreaga Vale a Jiului), primarul Vasile Jurca este de părere că, oricât de mult ar costa serviciul de salubritate, prețul gunoiului este suportabil și, în plus, garantează petrilenilor o viață într-un mediu curat. ”Și astăzi dacă ar trebui să mă pronunț pe o astfel de situație, aș vota tot pentru a nu face din Dealul Maleii groapa de gunoi a Văii Jiului. Și chiar dacă ar trebui să plătim mai mult pentru gunoi, măcar trăim într-un mediu curat, cu aer curat, ceea ce face toți banii”, mai spune Vasile Jurca.

[slideshow_deploy id=’43281′]