Parchetul General demontează speculațiile privind dezincriminarea abuzului în serviciu
Procurorii au reacționat după speculațiile apărute în urma achitării fostului secretar al județului Hunedoara, de către Curtea de Apel Alba Iulia.
Parchetul General susține că, prin decizia Curții Constituționale din 15 iunie 2016, nu a fost dezincriminată infracțiunea de abuz în serviciu, ci s-a stabilit că neîndeplinirea ori îndeplinirea defectuoasă a unui act trebuie analizată numai prin raportare la atribuții de serviciu reglementate expres prin legislația primară – legi și ordonanțe ale Guvernului.
”De asemenea, trebuie menționat faptul că Decizia nr. 405/2016 este o decizie interpretativă, care nu afectează conținutul normativ al actului controlat, ci doar înțelesul său contrar Constituției. Practic, fără a se declara neconstituționalitatea textului, Curtea reinterpretează norma și stabilește care este interpretarea compatibilă cu Constituția. În consecință, prin această decizie nu a fost ‘dezincriminată’ infracțiunea de abuz în serviciu”, arată Parchetul General. Comunicatul Parchetului General vine după ce Curtea de Apel Alba Iulia a admis, pe 9 februarie, o contestație la executare formulată de fostul secretar al CJ Hunedoara, Dan Daniel, și a anulat condamnarea de 3 ani închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Magistrații au stabilit că, în cazul lui Dan Daniel, a intervenit o dezincriminare a infracțiunii de abuz în serviciu, deoarece el nu a încălcat o atribuție de serviciu reglementată expres prin legislația primară — legi și ordonanțe ale Guvernului—, ci a încălcat Hotărârea de Guvern nr.611/2008, care este un act de reglementare secundară.
[slideshow_deploy id=’27028′]