ANRE anunţă noi scumpiri de la 1 aprilie. Cu cât va crește prețul gazelor

Preţul gazelor ar putea creşte cu până la 10% de la 1 aprilie, după ce va fi liberalizat preţul gazelor de producţie internă, a declarat, miercuri, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). 

„În sectorul gazelor naturale vom avea o modificare de preţ de la 1 aprilie. Vom avea şi procesul de finalizare a pieţei reglementate pentru gaze naturale şi există posibilitatea ca în acest sector să avem o ajustare în sensul creşterii preţurilor, dar nu considerăm că ar putea să fie de 10%. Considerăm tot la nivelul câtorva procente, până în 10%, credem că nu aşa de mult”, a spus Havrileţ.

Aceasta în contexul în care, în urmă cu două zile, directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, a declarat, pentru AGERPRES, că preţul gazelor pentru populaţie s-ar putea majora cu peste 10% de la 1 aprilie.

Potrivit lui Havrileţ, scumpirea va veni ca urmare a faptului că preţul gazelor de producţie internă, care acum este 60 de lei pe MWh, se va alinia cu preţurile pieţei, estimate pentru 68-72 de lei pentru vara următoare.

Havrileţ a mai spus că populaţia nu va resimţi foarte mult această scumpire, întrucât, în perioada verii, consumul de gaze este scăzut.

„Oricum de la 1 aprilie vine sezonul cald şi consumul va fi foarte scăzut până în luna noiembrie. Practic, va fi o perioadă de 6-7 luni când vom avea timp să vedem care este coşul de gaze cel mai ieftin pentru consumatorul casnic. Consumatorul casnic are un coş de consum, cu gaze de producţie internă, gaze din depozite în timpul iernii şi gaze de import. Dacă vom structura coşul astfel încât să avem cel mai mic preţ, acest lucru va fi în favoarea consumatorului casnic”, a adăugat preşedintele ANRE.

Practic, populaţia va consuma cele mai ieftine gaze, indiferent de sursa de provenienţă a acestora.

Potrivit şefului E.ON România, gazele pentru populaţie s-ar putea scumpi cu peste 10% de la 1 aprilie, când preţul gazelor de producţie internă va fi complet liberalizat, astfel că ANRE ar trebui să intervină pentru a stabili un mecanism de creştere graduală.

„În sectorul gazelor, vom înregistra probleme majore de la 1 aprilie. Dacă nu se va face nimic, presiunea pe preţul plătit de consumatorii finali va fi extrem de mare. Vorbim de creşteri de două cifre pentru consumatorii finali, dacă ANRE nu ia măsuri, a spus Hajdinjak.

În opinia sa, cea mai bună metodă este implementarea unui model similar cu cel din sectorul de electricitate, unde, de la un coş de energie 100% reglementat, componenta de piaţă liberă (CPC) a crescut gradual şi va ajunge la 100% la finele acestui an.

„Acest model a mers foarte bine pentru România, a fost o tranziţie lină, iar competiţia a crescut. Şi la gaze ar putea fi implementat un model similar, ceea ce ar însemna că ar fi o componentă reglementată, unde preţul de producţie internă ar putea începe de la 60 de lei pe MWh, şi o componentă de piaţă liberă, cum a fost pe piaţa de electricitate”, a susţinut Hajdinjak.

Potrivit acestuia, o altă variantă ar fi ca ANRE să vină cu un nou calendar de liberalizare, însă acest lucru ar însemna să se înceapă de la preţul de 72 de lei pe MWh pentru gazele de producţie internă, ceea ce ar însemna automat ca ANRE să declare o creştere de preţ.

„Cred că, acum, implementarea unui model cum am făcut la energie electrică ar fi o modalitate inteligentă pentru România. Subliniez din nou că noi nu câştigăm din creşterea preţurilor, avem o marjă clară pe metru cub sau MWh, deci noi nu avem niciun beneficiu din creşterea preţurilor, dar, pentru a proteja clienţii, Guvernul trebuie să intervină de la 1 aprilie, pentru că este clar că vor începe probleme”, a precizat Hajdinjak.

Sursa: antena3.ro

[slideshow_deploy id=’17636′]