Ora de vară 2017. Când trebuie să ne dăm ceasurile cu o oră înainte
Ca în fiecare an, ultima duminică a lunii martie aduce cu sine trecerea de la ora de iarnă la cea de vară. Ceasul se dă înainte cu o oră și, astfel ora 3:00 va deveni ora 4:00.
Ora de vară 2017 pică în noaptea de 26/27 martie, când ceasurile se vor da înainte în același timp în toate țările Uniunii Europene. Astfel, ziua de 27 martie 2017 va avea 23 de ore în loc de 24.
Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit de 110 țări din întreaga lume. România a aderat la ora de vară în anul 1932.
Cum a apărut această practică
Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895.
Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.
Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich din Marea Britanie, și se îndreaptă spre est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.
unica.ro
[slideshow_deploy id=’27028′]