Campania CanSat 2017. Club de micro-robotică la Petrila!
La sfârșitul săptămânii trecute, la Petrila, s-au pus bazele constituirii unui club inedit de micro-robotică, club din care fac parte elevi de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”, sub coordonarea doamnei prof. Nicoleta Cândea.
Pentru început, clubul va fi format din șase elevi, cu aptitudini în informatică, care vor fi pregătiți pentru a fi mentori ai viitorilor robotici de la Petrila, pregătire asigurată cu sprijinul mentorilor voluntari din Timișoara, coordonați de Radu Ticiu de la Asociația „Banat IT”.
„De patru ani creez contexte pentru copii de 7 – 17 ani, să învețe programare, dezvoltare de hardware, robotică, la modul gratuit, bazându-mă pe implicarea unor mentori care sunt voluntari veniți din industria IT și care își dedică timpul, cunoștințele, energia și entuziasmul, lucrând în fiecare săptămână cu 300 – 350 de copii”, ne declară Radu Ticiu.
Prima întâlnire de la Petrila a avut loc la Biblioteca Orășenească de la Casa de Cultură „Ladislau Schmidt”, locul unde elevii își vor desfășura pregătirea didactică și s-a bucurat de prezența primarului și a viceprimarului de la Petrila, care i-au asigurat de sprijinul lor pentru dezvoltarea acestui club de micro-robotică.
„Suntem cu totul de acord în ceea ce privește sprijinirea tinerilor din orașul nostru în toate domeniile, mai ales când vine vorba de domeniul educațional. Asistăm cu toții la impactul pe care îl are micro-robotica asupra viitorului nostru, această ramură foarte puternică și din ce în ce mai mult prezentă în economie și nu numai, în viața noastră de zi cu zi. Ne bucură faptul că avem chiar aici, la noi în oraș, tineri cu aptitudini în acest domeniu”, declară primarul Vasile Jurca.
„Sincer mă bucur să îi văd pe acești copii pasionați de un domeniu în care chiar și pe fiul meu l-am îndrumat să îl urmeze. Chiar dacă în faza incipientă este un hobby pentru ei, poate deveni o pasiune în viitor, cu siguranță”, ne spune viceprimarul Dorin Curtean.
Totul a început de fapt anul trecut, iar „capul răutăților”, în sensul bun al cuvântului, a pornit de la o pasiune poate mai puțin obișnuită în orașul Petrila, astronomia.
„Anul trecut am avut șansa să fiu selectată pentru un curs de inițiere în astronomie pentru profesori. Acolo am aflat despre competiția „CanSat” și am văzut cât de încântați au fost victorioșii participanți, competiția punând accent pe hoby-ul elevului și este lansată cu sprijinul NASA. Am avut marea șansă să fim selectați între cele opt licee din toată țara care vor participa la această competiție acerbă, între care patru sunt licee foarte puternice, participante la ediția trecută și doar patru sunt dintre liceele noi participante. Astfel am reușit să obțin și înscrierea liceului nostru la această competiție, pentru faza națională”, ne spune prof. Nicoleta Cândea.
Campania „CanSat 2017” este o competiție națională lansată de ESERO România ajunsă la a treia ediție, la care participă elevii şi profesorii din învăţământul preuniversitar.
„CanSat”-ul este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – intr-o doza de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri.
„CanSat”-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unei rachete, balon sau drone și va trebui să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță.
Parteneri ai elevilor de la Petrila pentru acest proiect sunt Universitatea Petroșani (pentru cazarea mentorilor din Timișoara), Clubul Copiilor Petroșani – prof. Imre Kovacs (pentru sprijinul în realizarea antenei și a parașutei) și Parohia nr. 2 – preot Adrian Boantă (susținere financiară pentru masă).
[slideshow_deploy id=’13835′]