Iată ce obligații legale ai în calitate de proprietar al unui patruped
Persoanele care au un câine de companie trebuie să respecte anumite reguli de bun simţ, dar şi câteva legi, atunci când ies cu animalele la plimbare. Dacă nu le respectă, atunci pot primi, pe lângă criticile oamenilor de pe stradă, şi amenzi usturătoare.
Străzile sunt pline de „răhăţei” de câini, iar vina nu este doar a maidanezilor. De multe ori vina le aparţine şi stăpânilor care au acasă animale de companie. Aceştia au o gamă variată de scuze pentru a nu strânge în urma patrupedelor, însă ce nu ştiu ei este faptul că în cazul în care sunt prinşi de un poliţist, riscă amenzi usturătoare pentru nepăstrarea igienei publice.
La fel şi persoanele care îşi plimbă câinii fără lesă. În afară de faptul că nu se ştie când animalul poate să atace sau să fie atacat de alt câine, călcat de o maşină sau lovit de un om, există legi care reglementează şi acest lucru. Din nou, amenzile sunt mari.
O atenţie foarte mare trebuie să acorde stăpânii câinilor din rase periculoase şi agresive, precum Pitbull sau Amstaff. Înainte de a-şi lua un astfel de animale de companie şi de a ieşi cu el pe stradă, este recomandat ca viitorii proprietari să cunoască foarte bine legea, întrucât este aspră cu ei.
De asemenea, proprietarii şi deţinătorii de câini au obligaţia de a menţine igiena în spaţiile publice, în spaţiile adiacente acestora, în holurile şi căile de acces ale spaţiilor locative. În caz contrar, amenda este de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Toate persoanele care au câini trebuie să-i identifice prin microcipare și să-i înregistreze în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân, prin intermediul medicilor veterinari, conform prevederilor legale aflate în vigoare. Cei care nu respectă această regulă pot fi amendați cu sume de până la 10.000 de lei. În plus, ori de câte ori câinii sunt scoși la plimbare în spații publice, proprietarii trebuie să aibă asupra lor carnetul de sănătate al patrupedelor.
Obligația proprietarilor, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice, de a-și identifica și înregistra câinii este prevăzută în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. În același timp, regulile specifice sunt incluse în Ordinul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 1/2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân.
„În cazul deplasării câinilor în spațiile publice pe teritoriul României, proprietarii acestora au obligația de a deține asupra lor carnetul de sănătate al animalelor, care atestă efectuarea acțiunilor sanitar-veterinare, precum și identificarea și înregistrarea în RECS”, se arată în Ordinul ANSVSA nr. 1/2014.
Persoanele care nu se prezintă la medicii veterinari pentru înregistrarea câinilor pe care-i dețin, riscă să fie sancționați, conform OUG nr. 155/2001, cu amenzi cuprinse între 2000 și 5000 de lei. Totodată, cei care nu-și identifică animalele prin microcipare pot fi sancționați cu sume cuprinse între 5000 și 10.000 de lei.
Atenție! Câinii neidentificați și neînregistrați care se află în spațiile publice sunt considerați a fi fără stăpân și, prin urmare, sunt tratați ca atare de autorități.
[slideshow_deploy id=’13835′]