Nu încape îndoială că în Valea Jiului ”pulsează” o extrem de activă și eficientă activitate a societății civile. Oameni cu suflet și cu pasiuni frumoase, reuniți sub numele a zeci de asociații, fundații și alte forme de organizare specifice ONG-urilor, au fost și în anul 1016 prezente în viața cetății, peste tot în Valea Jiului.
În mod cert, fiecare dintre aceste forme asociative, dar mai ales oamenii deosebiți care le compun, merită cel puțin un premiu. Doar rațiuni care țin strict de organizarea tradiționalului nostru eveniment ”Premiile Exclusiv” ne face, practic, imposibilă, evidențierea tuturor celor care, sub emblema diverselor activități asociative, au dat un plus de valoare comunității noastre locale.
Veți fi de acord că probabil cel mai vizibil eveniment generat de societatea civilă din Valea Jiului a avut loc în toamna anului trecut, când sub genericul ”Zilele societății civile”, câteva zeci de ONG-uri din Petroșani, dar și din localitățile europene înfrățite cu acesta, au pus bazele unor noi parteneriate într-un eveniment de excepție pus în practică de Asociația Casa Pro Urbis din Petroșani, grație unui proiect finanțat din fonduri ale Uniunii Europene, proiect elaborat și coordonat de președintele acestei asociații reprezentative la nivel de Valea Jiului, Eduard Wersanski. Iată de ce, către acesta se îndreaptă așadar titlul de ”Cel mai bun reprezentant al societății civile din Valea Jiului” în anul 2016.
Dacă analizăm vizibilitatea publică a acțiunilor organizate de societatea civilă din Valea Jiului în anul 2016 (iar noi, la ”Premiile Exxlusiv” ne-am propus exact acest lucru) atunci, în mod categoric, trebuie să aducem în atenția opiniei publice activitatea Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, împreună cu Asociația ”Cultul Eroilor”, de numele cărora se leagă nu doar o prezență constantă și activă la ceremoniile care au loc în Valea Jiului de Ziua Națională, Ziua Eroilor, Ziua Armatei, Ziua Micii Uniri ci, în 2016, în mod special, la acțiunile organizate la Vulcan, Petroșani, Bănița, Lainici ș.a. pentru evidențierea evenimentului istoric al Centenarului intrării României în Primul Război Mondial. Succesul evident al unor astfel de activități, care au culminat cu dezvelirea grupului statuar din Pasul Vîlcan, în vara anului 2016, confirmă decizia noastră de apreciere pentru ”Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Valea Jiului”, căreia îi acordăm ”Premiul Exclusiv” pentru promovarea valorilor istorice ale Văii Jiului și României.
Deși apărut în peisajul societății civile din Valea Jiului abia spre sfârșitul anului 2016, Clubul Rotary Valea Jiului-Petroșani
și-a înscris numele cu succes în elita ONG-urilor locale prin însăși componența sa dar, mai ales, prin acțiunile de susținere și promovare a valorilor și, îndeosebi, a tinerilor. Motiv pentru care, pentru acest nou tip de atitudine, ”Premiul Exclusiv pentru promovarea valorilor locale” merge, în 2016, către Asociația Rotary Club Valea Jiului-Petroșani, condusă de Constantin Dicu.
Multiplele probleme sociale cu care se confruntă și regiunea noastră sunt, din fericire, bine gestionate atât prin implicarea autorităților publice locale cât mai ales datorită activității unor ONG-uri devenite deja un punct de reper prin atitudinea lor în fața acestei categorii de probleme din comunitatea Văii Jiului.
La acest capitol, am remarcat și am decis să premiem activitatea unora dintre cele mai eficiente organizații de acest tip care acționează cu succes în plan local. Deschidem lista cu asociația care gestionează activitatea centrului social-educațional și de îngrijire al copiilor cu probleme speciale ”Casa Pollicino”, devenită deja un model european în ceea ce privește acest tip de activitate. La această ”carte de vizită”, în mod evident un rol determinant îi aparține celei căreia am decis să-i acordăm titlul de ”Cel mai bun coordonator de ONG”, respectiv Florentina Presecan, președintele Asociației de Voluntariat ”Casa Pollicino” din Petroșani.
Tot în domeniul educației și îngrijirii copiilor cu cerințe speciale s-a remarcat activitatea Asociației ”Parco Cavalli” despre ale cărei acțiuni am relatat pe larg pe tot parcursul anului trecut. Dincolo de pasiunea și implicarea necondiționată în derularea activităților de la ”Parco Cavalli” a președintelui Florin Petrișor Vrabie, am remarcat și am decis acordarea premiului pentru ”Voluntarul anului 2016” unei tinere care activează în cadrul acestei asociații și care a demonstrat că atunci când vrei să faci un bine semenilor tăi, nici măcar propriile bariere nu pot constitui obstacole: Roxana Irimia.
Se spune că ajutorul cel mai de preț pe care-l poți acorda unui om este acela care vine exact atunci când e mai mare nevoie de el. Mulți oameni din Valea Jiului au simțit acest lucru în urma dezastrelor naturale care s-au abătut, în vara anului trecut, asupra multor localități din Valea Jiului. Printre cele mai năpăstuite zone s-a numărat, cu singuranță, cartierul Aeroport din Petroșani, unde apele au făcut ravagii în mai multe rânduri, lăsând familii întregi fără nimic din bunurile agonisite într-o viață. În primul rând în sprijinul acestora, dar și, în mod constant în ajutorarea celor nevoiași, fie ei copii, tineri sau vârstnici, fie ei din Peroșani, Petrila sau alte orașe, au venit membrii Filialei Petroșani a Crucii Roșii Române (președinte Felicia Vitan). Motiv pentru care atitudinea lor merită ”Premiul Exclusiv pentru solidaritate”.
Îngrijirea vârstnicilor reprezintă, la rândul ei, o latură importantă a acțiunilor de voluntariat care se desfășoară în Valea Jiului. Ceea ce este și mai relevat, dar și înbucurător, este faptul că o bună parte din activitățile de acest tip se derulează în cadrul unor ONG-uri ce funcționează sub egida unor biserici. Remarcabilă și foarte vizibilă este, în acest sens, activitatea Asociației Caritas Valea Jiului (președinte Alexandru Kelemen) care este susținută de Biserica Romano-Catolică sau Asociația ”Bunicii Petroșaniului” coordonată de părintele ortodox Gabriel Bulf.
În domeniul asociațiilor al căror scop vizează, în principal, promovarea activităților din domeniul cultură, sport sau tineret, am remarcat, pe tot parcursul anului 2016 câteva dintre ONG-urile care au generat și acțiuni de mare impact în rândul opiniei publice. Astfel, în domenul cultural, evenimentele generate sau găzduite de Fundația ”Ianza Art Inter-Cultural” au fost și anul trecut remarcabile. Așa cum demne de apreciere a fost și acțiunile organizate de Asociația ”Rosa Multiflora” Petroșani sau de către Asociația Culturală ”Iosif Tellmann” Lupeni (în mod special aici prin activitatea derulată la Cenaclul artistic ”Pas cu pas” coordonat de Petronela Baldovin). Toate aceste asociații sunt laureate ale unuia din Premiile Exclusiv pentru secțiunea societate civilă.
În domeniul sportiv, anul 2016 a adus un start excelent pentru CS ”Mihai Viteazu” Vulcan, dar și o vizibilitate bună a activităților sportive de la CS Petrila. Acestora li se adaugă Asociația ”San Montan” din Petrila, Asociația ”Bike&Run” Petroșani și Asociația ”Pro Parâng”, toate meritând din plin un Premiu pentru promovarea și susținerea activităților sportive, de turism și tineret.
Tot la categoria tineret, am apreciat și activitatea intensă a Asociației Niloran, condusă de jurnalistul Nicu Tașcă.
Desigur, la această secțiune am stabilit și două premii speciale, de excelență. Unul merge către vicepreședintele Asociației Naționale Salvamont și liderul echipei Salvamont din stațiunea Straja, George Resiga. Iar un alt Premiu de excelență îi este atribuit, pentru întreaga sa carieră ecumenică și spirituală, părintelui ortodox Petrache Crețu, protopop al Bisericilor Ortodoxe din Valea Jiului.
Săptămâna viitoare, vom cunoaște laureații ”Premiilor Exclusiv” pentru domeniul economic și managerial.