Președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, Iulian Iancu, a declarat joi, la Brașov, unde a participat la o dezbatere privind serviciul public de alimentare cu energie termică, că alimentarea cu apă caldă și căldură este cea mai mare vulnerabilitate a României, deoarece sistematic în ultimii 27 de ani acest serviciu a fost cenușăreasa tuturor politicilor.
Iulian Iancu a participat joi, la Brașov, la o întâlnire organizată la sediul Primăriei, în scopul obținerii unor puncte de vedere asupra proiectului de lege pentru completarea Legii 325/2006, privind serviciul public de alimentare cu energie termică. Alături de o parte din reprezentanții Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, la întâlnire au fost de față reprezentanți ai autorităților locale, ai asociațiilor de proprietari, ai autorităților de reglementare în domeniu, agenți economici. „Astăzi așteptăm ca cele mai importante propuneri din partea autorităților locale să se regăsească și în textul noii legi privind alimentarea cu apă caldă și căldură în localitățile din România. Legea este în dezbatere la Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților. După Brașov vom mai avea o întâlnire la Constanța, încercând să acoperim localitățile din sudul țării după care vom lua decizia finală, și trimitem legea în plen. Noi sperăm ca până la sfârșitul lunii mai, legea să fie aprobată în Camera Deputaților, ca să oferim în timpul verii posibilitatea tuturor tuturor autorităților locale să se pregătească de iarnă”, a afirmat sursa citată.
Potrivit acestuia, trebuie să existe cadrul legislativ încurajator pentru investitor și sustenabil pentru consumator, adică să nu se creeze vulnerabilitate, ci suportabilitate pentru consumatorul casnic.
„Întâlnirea de azi este o premieră, pentru că e pentru prima dată când atragem atenția în mod public, iar autoritatea locală devine un actor cheie în politicile energetice, în special în ceea ce privește energia termică, respectiv alimentarea cu apă caldă și căldură a populației, a instituțiilor de pe teritoriul unei autorități locale. Cea mai mare vulnerabilitate a României este alimentarea cu apă caldă și căldură pentru că, sistematic, în ultimii 27 de ani, a fost cenușăreasa tuturor politicilor, adică din 325 de sisteme centralizate de alimentare cu apă caldă și căldură mai avem azi 64, au mai rămas doar localitățile mari și acelea cu foarte mari probleme”, a afirmat Iulian Iancu.
El a adăugat că cel mai bun exemplu în acest sens este capitala, care s-a confruntat cu probleme mari în această iarnă, pentru că este vorba de probleme legate de subvenționare, întârzieri la plată, blocaje financiare și chiar de faliment. Potrivit lui Iulian Iancu, un alt fenomen destul de grav este încurajarea debranșării, care se face în detrimentul cetățeanului, pentru că nu este informat și atunci îmbrățișează o astfel de propunere, crezând că este avantajoasă.
„Este un sistem vitregit, puternic vulnerabilizat, însă va avea viitor datorită prețurilor. Prețurile îi vor determina pe oameni să revină la acest sistem. Această abordare a alimentării în sistem centralizat este unica abordare pentru aglomerările urbane, pentru orașe cum este Brașovul este cea mai eficientă”, a punctat Iulian Iancu.
Acesta a adăugat că există o Directivă europeană în acest sens, care încurajează sistemul de alimentare centralizată și cogenerare de înaltă eficiență, și că ar trebui luate ca reper sistemele existente în marile orașe din Europa, dând exemplu situația acestui serviciu în Polonia.
Totodată, președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților a mai arătat că Guvernul este parte în implementarea acestor politici, dar autoritățile locale decid singure ce fac în acest domeniu, alegând operatorul-furnizor al serviciului, monitorizând prețurile și stabilind în privința măsurilor de protecție a populației la acest capitol.