Laureați ai Premiilor Exclusiv în domeniul management și afaceri

galaContinuăm demersul nostru de identificare a celor care, în anul 2016, au obținut performanțe demne de a fi readuse în atenția publicului și, bineînțeles, premiate sub forma indeită a capitalului de imagine conferit de ”Premiile Exclusiv” și, în acest sens, încercăm să evaluăm de această dată, în special domeniul economiei locale.

Vrând-nevrând, economia regiunii noastre depinde încă, într-o bună măsură, de funcționarea Complexului Energetic Hunedoara. Problemele acestui colos economic au constituit și în anul 2016 subiectul unor firești îngrijorări, iar temele precum insolvența sau chiar falimentul au fost la ordinea zilei în ceea ce privește această unitate ecnomică. Târăș-grăpiș, lucrurile au mers însă înainte iar iarna geroasă a demonstrat necesitatea existenței CEH pe piața energetică națională. Din fericire, CEH a avut pe lângă norocul de a fi ajutat de situația meteo și șansa de a avea un management gestionat cu mai multă responsabilitate, motiv pentru care acordăm unul dintre ”Premiile Exclusiv” din domeniul economic, directorului general al CEH, Mihai Melczer.

melczer CEH

Desigur, un rol important în activitatea CEH, mai ales în ceea ce privește situația salariaților acestuia, l-au avut și organizațile sindicale. În general criticați, blamați sau chiar acuzați de diverse interese personale sau de grup, liderii de sindicat au avut puterea de a merge înainte și de a acționa în interesul salariaților CEH. În 2016, cele mai mediatizate inițative în această direcție (ca nespecialiști, nu ne putem pronunța dacă în același timp a fost vorba și despre cele mai bune inițiative) au fost cele ale liderului Sindicatului ”Noroc Bun”, motiv pentru care atribuim titlul de ”Lider sindical al anului 2016” lui Adrian Jurca.

 jurca sindicat

Dacă vrem să vorbim însă, cu adevărat, despre ce înseamnă să ai performanță într-o instituție economică având capital integral de stat, atunci putem vorbi în mod categoric despre un nou an de succes al celor de la Apa Serv Valea Jiului, firmă care a avut, anul trecut, cele mai bune performanțe economice din întreaga istorie a acestei importante societăți comerciale de utilitate publică. Nu este loc de nici un dubiu că, dincolo de eforturile întregii echipe de la Apa Serv Valea Jiului, meritul principal pentru succesul anului economic 2016 aparție directorului general al ASVJ, Costel Avram, care rămâne, în opinia noastră, ”Cel mai bun manager din Valea Jiului”. 

avram

Similar, cu indicatori de performanță economică ridicată (fapt confrmat de Premiul I obținut în 2016 la Gala Firmelor Hunedorene), dar și cu o imagine publică favorabilă la nivel național, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare INSEMEX Petroșani rămâne un pilon important pe scena economică din Valea Jiului, motiv pentru care atribuim ”Premiul Exclusiv pentru performanță managerială” directorului general al acestei instituții, dr.ing. George Artur Găman. gaman in top cci

Într-un an 2016 evident marcat de competiția politică, un an cu două etape electorale care au adus schimbări semnificative în ceea ce privește managementul administrației publice, am putut consemna cu plăcere, pentru prima oară în istoria contemporană a județului Hunedoara, o abordare a atitudinii și acțiunii de management în administrația publică lipsită de orgolii de natură politică. Astfel, o serie de proiecte de dezvoltare locală inițiate în mandatul de președinte al Consiliului județean Hunedoara exercitat, în prima parte a anului de liberalul Adrian David au fost preluate, continuate și finanțate de noua conducere a Consiliului județean Hunedoara, manageriat de social-democratul Mircea Bobora. Motiv pentru care, ”Premiul Exclusiv pentru management în administrația locală” revine, pentru activitatea din 2016, celor doi președinți ai Consiliului județean, Mircea Bobora, respectiv Adrian David.

bobora

david adi

 

 

 

 

 

 

 

În mod evident, odată cu restrângerea ireversibilă a activităților din domeniul minier și energetic, economia locală din Valea Jiului își pune din de în ce mai mult speranțele în dezvoltarea sectorului economic privat. Dincolo de speranțele autorităților publice de a atrage în regiune ”actori” importanți în domeniul economic, de la multinaționale la investitori strategici, un rol esențial pe piața afacerilor locale rămâne cel al investitorilor autohtoni și de dorința acestora de extindere și dezvoltare a afacerilor. Destul de puțini sunt însă investitorii locali care abordează în strategiile lor manageriale acțiuni de acest tip, dar exemplul dat bunăoară de Emil Părău (în zona de Vest a Văii Jiului) sau de Georg Sîmzian (în zona de Est a Văii Jiului) reprezintă tot atâtea modele de succes, care nu doar merită, ci în mod evident trebuie încurajate și premiate. Motiv pentru care conferim celor doi investitori locali titlul de ”Omul de afaceri al anului 2016 în Valea Jiului”.

simzian georg

milu parau

 

 

 

Dacă turismul reprezintă cu adevărat o alternativă de dezvoltare locală, atunci nu putem decât să salutăm inițiativa tânărului investitor local Cristian Tamaș de a achiziționa pachetul de acțiuni al Hotel Rusu dar, mai ales, intenția acestuia de a transforma această locație de excepție a zonei turistice Parâng într-un punct de reper pe harta turistică a României, prin stil, eleganță și artă. Din aceste considerente, atribuim ”Premiul Exclusiv pentru cel mai bun investitor în turism” lui Cristian Tamaș.

Dacă sănătatea este (și trebuie să fie !) una dintre cele mai bune investiții, atunci nu avem decât să remarcăm și în acest an insistența, dublată de o ambiție și o responsabilitate aparte, pe care le demonstrează în obiectivul său de modernizare a infrastructurii și activității medicale de la Spitalul de Urgență din Petroșani, de către managerul dr. Alin Vasilescu – ”Cel mai bun manager al unei instituții medicale din Valea Jiului”.

vasilescu spital

Deseori, atunci când vorbim despre sănătate, când căutăm soluții pentru problemele care ne afectează, primul gând este acela de a găsi soluții în ceea ce s-ar putea numi medicina alternativă. Ne dorim soluții care să nu implice intervenții chirurgicale sau tratamente îndelungate dar, în același timp, soluții ale căror efecte benefice să fie vizibile într-un timp cât mai scurt posibil. Medicina modernă oferă, din fericire, și astfel de soluții, la prima vedere ”miraculoase”, dar care de fapt au la bază rezultatele științei și evoluției acestia în toate ramurile medicinei moderne. Pornind de la realitatea care ne-a demonstrat, în ultimii ani, că o bună parte din problemele cele mai sensibile din punct de vedere medical ale unor oameni (și) din Valea Jiului (diabet, obezitate, probleme ale sistemului circulator și cardiac etc.) pot fi tratate prin simpla respectare a unor reguli de nutriție, am decis să acordăm ”Premiul pentru activitatea medicală din 2016” directorului general al Eurodiet România, dr. în nutriție Vlachos Fotis.

fotis

În fine, încheiem pentru această săptămnă lista prezentărilor de noi laureați ai ”Premiilor Exclusiv” oprindu-ne asupra celui căruia am decis să-i acordăm titlul de ”Polițistul anului 2016”. Cu o experiență de 18 ani în domeniul poliției judiciare, Sebastian Avram a ales, din vara anului trecut, să activeze în cadrul Poliției TF din Valea Jiului. A adus cu el și un nou mod de acțiune, astfel încât statisticile Poliției TF au înregistrat cele mai bune performanțe din ultimii ani iar, ceea ce este și mai important, una dintre cele mai mari probleme de natură infracțională (furtul de cărbune din vagoanele care alimentează CEH) e deja pe cale de a fi eradicată.

avram sebastian

 

[slideshow_deploy id=’36591′]