Adoptarea Declarației de la Roma cu prilejul aniversării a 60 de ani de la parafarea actului fondator al Comunității Economice Europene reprezintă momentul de debut al dezbaterii cu privire la viitorul UE în cadrul căreia România trebuie să aibă o voce puternică, care să exprime o poziție solidă, a declarat, luni, la Deva, într-o conferință de presă, deputatul european Iuliu Winkler, președintele Organizației Județene Hunedoara a UDMR.
”Viitorul României se află în UE. (…) Avem doar două variante, ori suntem în UE, ori cădem în brațele marelui urs”, a afirmat deputatul european.
Vorbind despre nevoia resimțită tot mai acut de reformare a proiectului european sub presiunea Brexit-ului, a valurilor succesive de migranți, a problemelor de siguranță create de atacurile teroriste, a celor de securitate provocate de Federația Rusă, dar și a atitudinii noii administrații de la Washington cu privire la UE, Winkler a subliniat că, în acest proces de transformare, România trebuie să-și asume un rol mai consistent decât până acum.
Potrivit acestuia, țara noastră are nevoie de recâștigarea credibilității pe plan extern pentru a putea juca un rol semnificativ în cadrul dezbaterii referitoare la reformarea UE.
În opinia deputatului european, dezbaterea cu privire la viitorul UE se va întinde pe parcursul următorilor doi ani, urmând să culmineze în campania electorală aferentă alegerilor pentru Parlamentul European care vor avea loc în prima parte a anului 2019. El a mai amintit și faptul că România va deține președinția rotativă a Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, moment care poate fi unul de confirmare pentru țara noastră sau un eșec.
Deputatului european consideră că, pentru a-și recâștiga credibilitatea pe plan european, România trebuie să facă pași esențiali în câteva direcții. În primul rând, să-și consolideze statul de drept, astfel încât lupta împotriva corupției să continue fără încălcarea drepturilor omului și cu respectarea separației puterilor în stat. În cadrul UE, țara noastră trebuie să acționeze în vederea ridicării Mecanismului de Verificare și Cooperare (MCV) a cărui eficiență, în opinia lui Winkler, este discutabilă, atâta vreme cât, în ultimii 10 ani, aplicarea acestuia nu a produs în România și Bulgaria rezultatele scontate. Deputatul european a apreciat că soluția, așa cum a fost agreată de Parlamentul European, este introducerea unui mecanism valabil pentru toate statele membre care să monitorizeze statul de drept. În plan economic, potrivit deputatului european, țara noastră trebuie să iasă din actuala paradigmă a ”economiei cu salarii mici”, dar și să-și fixeze o nouă țintă pentru aderarea la zona euro. El a mai spus că România trebuie să insiste pentru aderarea la spațiul Schengen și să-și dezvolte și consolideze cooperarea cu statele membre din centrul și estul Europei.
”Cred că ar trebui, și în dezbaterea publică din România, să vorbim mai mult despre valorile UE, nu numai despre avantajele materiale pe care le presupune apartenența noastră la Uniune. Ar trebui să vorbim mai mult despre faptul că nicăieri în lume nu există un spațiu al demnității umane, al drepturilor omului și al prosperității așa cum este UE. Uniunea nu este doar un spațiu de comerț liber, este un spațiu al valorilor spirituale”, a precizat deputatul european.
Iuliu Winkler a precizat că viitorul UE va fi dezbătut și la Congresul PPE care se va desfășura, între 29 și 30 aprilie a.c., în Malta. ”Vom dezbate și adopta rezoluții cu privire la criza refugiaților, referitoare la amenințările de securitate de la granițele UE, vom vorbi despre Brexit, despre chestiuni economice”, a explicat deputatul european.
El a adăugat că la Congresul UDMR, care se va desfășura la Zalău în 13 mai a.c., Uniunea își va exprima poziția cu privire la viitorul UE, dar și opinia sa referitoare la reformele economice și ale statului de drept care se impun în România cu scopul consolidării poziției țării noastre în UE.
”Pentru mine o Uniune Europeană a viitorului ar trebui să fie în egală măsură o Uniune a națiunilor și a comunităților naționale, o Uniune a regiunilor sale și o Uniunea a cetățenilor săi”, a conchis deputatul european.