După cum v-am mai informat, în perioada 29 martie – 2 aprilie 2017, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani a participat la al 45-lea Salon Internațional de Invenții de la Geneva, Elveția, considerat a fi cel mai prestigios eveniment la nivel mondial în domeniul inventicii. Salonul a fost organizat sub înaltul patronaj conferit de Guvernul Federal Elveţian, Statul şi Oraşul Geneva, precum şi de Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală-OMPI.
Standul de prezentare al României realizat sub egida Ministerului Cercetării și Inovării, care a asigurat selecția invențiilor și plata participării acestora la Salon, a reunit un număr de 40 de invenții din diferite domenii.
In urma jurizării celor peste 2000 de lucrări prezentate la Salon, membrii Juriului Internațional au decis acordarea a 34 de medalii de aur și a 8 medalii de argint pentru invențiile românești, cărora li s-au adăugat și 10 premii speciale. În urma participării la concurs, INSEMEX Petroșani a obținut 2 medalii de aur, o medalie de argint precum și unul dintre cele 10 premii speciale.
La acest eveniment, delegația INSEMEX a fost condusă de domnul Dr.ing. George Artur Găman – Director General, cu participarea domnilor Dr ing. Emilian Ghicioi – Director Tehnic, respectiv Dr.ing. Doru Cioclea – Șef al Laboratorului Securitate Minieră și Ventilație Industrială, cercetătorii din Petroșani prezentând 3 invenții, toate acestea fiind apreciate și medaliate, după cum urmează:
– Medalie de Aur, pentru invenția ”Metodă de identificare a construcțiilor de aeraj critice la nivelul unei rețele complexe de aeraj”.
– Medalie de Aur, pentru invenția ”Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice”
– Medalie de Argint, pentru invenția ”Metodă de determinare a eficienței rețelelor complexe de aeraj”.
Pentru lucrarea ”Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice”, echipa INSEMEX a primit de asemenea un premiu special din partea Corporației pentru Știință și Parcuri Tehnologice din Hong Kong.
Pe data de 31 martie 2017, delegația României a participat de asemenea la conferința internațională organizată de Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală-OMPI, care numără 189 de State Membre, pe parcursul conferinței fiind abordate și subiecte
din sfera sistemului de cercetare, dezvoltare și inovare din România. De asemenea, s-a dezbătut subiectul contribuției și suportului organizației WIPO pentru țările aflate în tranziție sau în curs de dezvoltare.