Procesiunea ”Drumului Crucii” este, probabil, una dintre cele mai importante forme de educație religioasă în spirit creștin care se derulează în preajma celei mai mari sărbători a creștinătății: Învierea Domnului.
În Valea Jiului, dincolo de cunoscuta procesiune a Drumului Crucii de la Straja, este pentru al doilea an când o altă procesiune de acest fel aduce spiritul creștin într-un loc plin de semnificații pentru oamenii locurilor: Peștera Bolii.
În cursul zilei de miercuri, 12 aprilie, la inițiativa călugărului franciscan Bojte Csaba, mai mulți copii din Petroșani și Deva, cărora li s-au adăugat foarte mulți credincioși romano-catolici au participat la procesiunea drumului crucii la Peștera Bolii. În frunte cu părintele Parohiei Petroșani a Bisericii romano-catolice, Szasz Janos și călugărul franciscan Bojte Csaba, zeci de oameni, în marea lor majoritate tineri, au parcurs itinerariul peșterii, în dorința de a rememora ”drumul durerii” Mântuitorului.
După procesiune, la ieșirea din peșteră, participanții au fost serviti cu mâncare de post și cozonac, bucatele fiind pregătite prin grija enoriașilor Bisericii Romano-Catolice ”Sf. Varvara” din municipiul Petroșani.
Părintele Bojte Csaba este extrem de apreciat și, totodată, cunoscut nu doar în România, ci și în întreaga Europă, grație gestului său admirabil de a îngriji aproape 2600 de copii nevoiași, abandonați, în mai bine de 60 de localități din Transilvania. Acest lucru este posibil prin intermediul fundației creștine caritabile pe care călugărul franciscan a înființat-o pe lângă mănăstirea franciscană de la Deva.
La reușita acestui eveniment, un rol însemnat l-au avut și voluntarii Asociației Petro Aqua, în grija cărora se află apreciatul obiectiv turistic de la Peștera Bolii.
Foto: Ovidiu Rizopol/Petro Aqua