Adoptarea de către Guvernul României a “Strategiei generale privind descentralizarea” reprezintă, în opinia senatorului hunedorean Viorel Sălan, expresia unei viziuni europene în perfectă concordanţă cu direcţiile generale ale Uniunii Europene, care stabilesc în mod cât se poate de clar că deciziile politice şi în materie de reglementare trebuie luate la nivelul cel mai potrivit pentru atingerea obiectivelor urmărite şi cât mai aproape de cetăţean.
Parlamentarul hunedorean apreciază că România nu este singură pe acest drum. Şi în alte ţări europene, descentralizarea este un proces în plină desfăşurare, început în urmă cu peste 20 de ani. Iar în construcţia noii Europe, descentralizarea şi desăvârşirea autonomiei locale sunt considerate ca priorităţi. Suntem parte a Europei, deci procesul de descentralizare reprezintă de asemenea o prioritate pentru Guvernului Grindeanu, iar direcţia a fost stabilită și prin “Strategia pentru Consolidarea Administrației Publice 2014-2020”.
”Există multe avantaje clare ale descentralizării. Într-un regim de descentralizare administrativă se pot rezolva în condiţii mai bune interesele locale, serviciile publice putând fi conduse mai bine de autorităţile locale alese, deoarece acestea cunosc cel mai bine situaţiile din teritoriu în aspectele lor cele mai relevante.De asemenea, resursele materiale şi financiare şi chiar şi forţa de muncă pot fi folosite cu mai mare eficientă ca să răspundă unor nevoi prioritare ale comunităţilor, pentru că autorităţile locale le cunosc şi “le simt” mai bine decât o autoritate centrală. Alegerea sau numirea funcţionarilor publici pe un termen limitat stabileşte un raport de responsabilizare mai clar în faţa cetăţenilor şi înlătură în măsura mai mare fenomenele birocratice din activitatea locală, aducând mai multă eficienta în gestionarea treburilor locale. Participarea locuitorilor la desemnarea autorităţilor locale prin alegeri creşte spiritul de responsabilitate şi iniţiativă pentru viaţa publică a comunităţii şi îi determină să participe ei înşişi cu soluţii la diferitele probleme care apar”, spune senatorul PSD Viorel Sălan, într-o declarație politică rostită la Parlament.
Acesta apreciază, în același timp că, una dintre instituţiile care poate juca un rol important în acest proces al descentralizării şi al autonomiei locale în România este în prezent Consiliul judeţean. ”În Judeţul Hunedoara, am avut ocazia să constatăm cât de benefică poate fi pentru proiectele locale autonomia deciziei administrative şi cel mai evident argument concret îl constituie exemplul Complexului arhelogic de la Sarmizegetusa Regia. În anul 2012, monumentul Sarmizegetusa Regia a fost trecut din subordinea Ministerului Culturii în subordinea Consilului Judeţean Hunedoara şi efectele pozitive ale acestei schimbări nu au întârziat să apară. Dacă în urmă cu patru ani locul era devastat de nepăsare şi de căutătorii de aur, de când a ajuns în grija autorităţilor judeţene, există paznici, indicatoare şi oameni care se ocupă de întreţinerea spaţiului. Drumul de acces până la cetate a fost complet asfaltat. Obiectivul a intrat într-o nouă perioadă, a normalităţii, a turismului civilizat şi a devenit un exemplu de bune practici. Având această experienţă, dorim acum să transferăm în responsabilitatea autorităţilor locale şi celelalte cetăţi dacice din Munţii Orastiei şi, într-un efort comun de echipă– parlamentari şi autorităţi locale-, ne străduim să avansăm spre finalizarea acestui proiect”, mai spune Sălan, în declarația sa politică.
Senatorul consideră, totodată că, în aceste condiţii, “Strategia generală privind descentralizarea” Guvernului devine mai mult decât oportună. Delegarea de competenţe de la autorităţile centrale la cele locale în cele şapte domenii, respectiv agricultură, educaţie, sănătate, cultură, tineret şi sport, mediu şi turism reprezintă o necesitate obiectivă şi un pas obligatoriu dacă dorim ca dezvoltarea economică, socială şi culturală a României să continue, iar descentralizarea poate fi catalizatorul necesar pentru sprijinirea acestui proces. ”Dacă dorim ca românii să trăiască mai bine, să ducă o viaţă mai prosperă, una dintre condiţiile obligatorii este delegarea deciziei de la centru către autorităţile locale, astfel încât puterea de a soluţiona problemele comunităţii să fie cât mai aproape de cetăţenii ei”, a conchis senatorul Viorel Sălan.