Municipiul Petroșani are doi noi cetățeni de onoare
Municipiul Petroșani are, începând de ieri, doi noi cetățeni de onoare. Părintele anesteziei din România, doctorul George Litarczek, devine cetățean de onoare al municipiului Petroșani. Și medicul specialist ortoped Banacu Mihail devine cetățean de onoare. Numele a doi medici de renume se leagă de municipiul Petroșani, iar autoritățile locale le conferă cea mai înaltă distincție.
“S-a născut la Boston, în statul Massachussetts, la 22 decembrie 1925, unde tatăl său, dr. Gheorghe Litarczek făcea o specializare medicală înlesnită de o bursă Rockefeler, familia întorcându-se în România în anul 1927. A absolvit liceul spiru Haret în anul 1944 șI între anii 1944 șI 1950 a urmat cursurile Universității de Medicină șI Farmacie Carol Davila din București. Cu doi părințI medici șI cu dorința de a deveni el însuși unul, George Litarczek și-a început foarte devreme drumul. Ca medic anestezist la spitalele Colțea șI Fundeni, unde a fost unul dintre membrii unei generații de aur, collaborator șI prieten cu mulțI pionieri șI deschizători de drumuri, dr. Litarczek a contribuit la majoritatea noilor metode introduse în practică: laboratorul clinic modern, cateterismul cardiac, dializa extrarenală, chirurgia cardiacă, chirurgia de transplant șI tehnicile neinvazive”, spune Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Doctorul George Litarczek este primul medic anestezist din România. Se poate spune că familia Litarczek a făcut pionierat în România, în diverse domenii ṣi în decursul a trei generaṭii: bunicul, Carol, a fost creatorul primei centrale electrice din Oltenia; tatăl, medic nutriṭionist, alături de mama, histolog, au făcut ṣi cercetare; fiul, George, a fost întemeietorul ṣcolii medicale româneṣti de anestezie.
“Până în anul 1951, în România nu existau medici anesteziști, așa cum nu existau mulți nici în lume. Primul curs de specializare în anestezie pentru medici a fost inițiat de Ministerul Sănătății în 1951 și la acel curs tânărul chirurg George Litarczek a demonstrat altor câțiva chirurgi voluntari noile tehnici de anestezie. De-a lungul carierei sale, s-a axat atât pe probleme de clinică legate de introducerea metodelor anesteziei moderne și a noilor substanțe care au apărut în mod continuu pe toată perioada activității sale, cât și pe anumite aspecte ale cercetării fundamentale în specialitate. Cercetarea sa clinică s-a concretizat în peste 300 de lucrări comunicate, din care peste 240 publicate în reviste de specialitate (peste 30 în străinătate). De asemenea, este membru al unor societăți medicale de renume, precum Societatea Germană de Anestezie și Medicină Intensivă DGAI (din 1957) și membru de onoare al acesteia din 1997, membru fondator al Societății Românie de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) din 1974, membru al Academiei Oamenilor de Știință, dar și a altor societăți medicale”, arată biografia medicului anestezist George Litarczek.
Medicul ortoped Banacu Mihail va deveni cetățean de onoare al municipiului Petroșani. Cu o carieră de zeci de ani, acesta a contribuit la sistemul medical din Petroșani.
“Printre oamenii deosebiți care au practicat medicina, și în municipiul nostru, este domnul dr. Mihail Banacu. De admirat este faptul că, în lunga sa carieră în acest domeniu, în special într-o specializare grea, care necesită oasiune și studiu constant, și anume ortopedia și traumatologia, domnul doctor a rămas să profeseze în municipiul nostru, la Spitalul de Uregnță Petroșani, aproape 22 de ani, ajutând astfel oamenii din Valea Jiului să beneficieze de servicii medicale de înaltă calitate. Absolvent al Facultății de Medicină UMF Cluj, în anul 1960, își începe cariera de doctor la dispensarul medical Geoagiu, în anul 1962, iar în anul 1963 vine la spitalul municipal Petroșani, unde este pe rând, medic secundar chirurgie, medic secundar ortopedie (1964-1966), medic specialitate ortopedie – șef compartiment (1966-1978), șef secție ortopedie (1978-1885), iar din anul 1985 până în anul 2006 este medic primar ortopedie – șef de secție la Spitalul Județean Vâlcea. Din anul 2006 până în prezent este medic la Clinica Rapitest Vâlcea. astfel, pentru întreaga sa activitate, pusă în slujba ajutorării cetățenilor, atât din municipiul Petroșani, cât și din țară, dar și pentru calitățile sale morale, propun ca domnului dr. Banacu Mihail să-i fie conferit titlul de “Cetățean de Onoare al municipiului Petroșani”, mai spune primarul municipiului Petroșani.
De-a lungul anilor, medicul Banacu Mihai, a urmat numeroase cursuri în domeniul ortopediei, specializându-se constant în această ramură. De asemenea, ca recunoaștere a muncii sale, domnul doctor a primit următoarele distincții: Ordinul Meritul Sanitar clasa a II-a – 1984 și ordinul Meritul Sanitar în grad de cavaler – 2004.
[slideshow_deploy id=’20328′]