ÎCCJ a MOTIVAT sentința de condamnare a ”călăilor” lui Traian Berbeceanu – Judecătorii instanţei supreme ȘOCAȚI de tehnicile de manipulare folosite de inculpați pentru a-l incrimina și elimina din sistem
Pe 30 iunie 2016, fostul şef al DIICOT Alba, procurorul Ioan Mureşan, a fost condamnat în prima instanţă la 7 ani de închisoare pentru represiune nedreaptă şi abuz în serviciu. Colegul său, Nicolae Cean, de la Parchetul Alba, a primit doi ani cu executare pentru complicitate, iar ofiţerul Alin Munteanu, de la BCCO Alba, 4 ani cu executare. După nouă luni de la pronunţare, instanţă supremă a dat publicităţii motivarea sentinței, un document de peste 800 de pagini, în care se face vorbire despre o conspiraţie împotriva lui Berbeceanu.
„Este demonstrat dincolo de orice îndoială că inculpaţii au ştiut că Traian Berbeceanu este o persoană nevinovată. Dar au denaturat adevărul, ca să îl îndepărteze de la şefia Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate.”
La această concluzie au ajuns judecătorii în procesul celei mai controversate conspiraţii din sistemul judiciar românesc. Înalta Curte a motivat astfel sentinţa prin care doi procurori şi un ofiţer de poliţie ar putea fi trimişi după gratii pentru represiune nedreaptă şi abuz în serviciu.
Cei trei i-ar fi înscenat un dosar comisarului Traian Berbeceanu, şeful brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba. Iar acuzaţiile că i-ar fi ajutat pe diverşi interlopi au culminat cu arestarea preventivă vreme de 33 de zile a poliţistului.
„Inculpaţii au acţionat coordonat pentru obţinerea unor declaraţii incriminatoare la adresa lui Berbeceanu, fiind folosite în tactica de ascultare metode nelegale, de formulare a unor întrebări sugestive, în perioade de stres ale martorilor, prin expunerea acestora la o zarvă excesivă”, se consemnează în motivare.
Zeci de martori au dat declaraţii în dosar, dar condamnările se bazează şi pe interceptări ale discuţiilor telefonice. Într-una dintre ele, procurorul Nicolae Cean se bucura că după inculpare Berbeceanu şi-a pierdut calitatea de ofiţer de poliţie judiciară şi astfel nu mai avea acces la informaţii.
Cean: Să-l ierte Dumnezeu şi să-l hodinească!
Opruța: Pe fiecare cum facem.
Cean: Exact ce i-am dorit, pantofi de lac şi vată în nas….
Opruța: Cred că Alin face chef, ha?!
Cean: Ar fi cazul, ca vrusei să-l sun, cu pretenu, cu vecinu, cu Stelică. Hai să-l sunăm pe Alin, poate dă de băut, bem şi noi un şpriţ azi pe undeva.
Judecătorii instanţei supreme sunt şocaţi de tehnicile de manipulare folosite de colegii lui Berbeceanu – procurori şi poliţişti – pentru a-l incrimina şi elimina din sistem, odată ce comisarul de la crimă organizată făcuse numeroase rapoarte către şefii de la Bucureşti în care îi acuza de pactizarea cu cei pe care îi anchetau.
„Procurorii Mureşan şi Cean, dar şi polițistul Muntean, ar fi făcut presiuni asupra a zeci de persoane, suspecţi sau rude ale acestora, să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu. Martorii primeau promisiuni că vor avea diferite beneficii, alţii, cercetaţi deja în dosare penale, favoruri judiciare în propriile dosare, iar cei care refuzau să coopereze erau ameninţaţi”, se mai consemnează în motivare.
Dacă sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie, dată în prima instanţă, va rămâne definitivă, cei doi procurori şi poliţistul condamnaţi nu numai că vor ajunge la închisoare, dar vor fi obligaţi şi să îi dea comisarului Traian Berbeceanu 100.000 de euro daune morale şi peste 150.000 de lei daune materiale, din care majoritatea sunt salariile pe care ofiţerul le-a pierdut în perioada în care a fost suspendat din funcţie.
stirileprotv.ro
[slideshow_deploy id=’27126′]