Parteneriat educațional pentru pregătirea viitorilor specialiși în automatizarea sistemelor industriale

WP_20170504_10_18_47_ProUniversitatea din Petroșani a fost astăzi gazda unui important workshop educațional, derulat de concernul Festo Didactic România, în parteneriat cu Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică a Universității din Petroșani și Colegiul Tehnic ”Mihai Viteazu” din Vulcan.

Festo Didactic România promovează formarea profesională continuă, pregătirea tehnică, învățământul superior vocațional și dezvoltarea forței de muncă, prin programe de training tehnic și consultanță specializată. În acest sens, potrivit directorului Departamentului Didactic din cadrul Festo România, Traian Stamate, elevii și studenții celor două instituții educaționale din Valea Jiului au avut posibilitatea să interacționeze cu cele mai moderne cerințe din industria automatizărilor pneumatice, electro-pneumatice, hidraulice, electronice și mecatronice.

”Le propunem tinerilor un workshop prin care le prezentăm cerințele celor din industrie, astfel încât acestea să se materializeze prin transferul de competențe de la universități și școli tehnice către mediul economic și mă bucur să constat că partenerii noștri din Valea Jiului manifestă un grad de interes ridicat față de evenimentul nostru”, a spus Traian Stamate, reprezentantul Festo România.

WP_20170504_10_22_41_Pro

La rândul său, inițiatorul acestui proiect educațional, conf.univ.dr.ing. Olimpiu Stoicuța explică: ”Împreună cu cei de la Festo România am pregătit un parteneriat căruia i-au subscris Universitatea din Petroșani și Colegiul Tehnic Mihai Viteazu de la Vulcan, dar și Primăria municipiului Vulcan. Sperăm că acest parteneriat va aduce beneficii atât în zona transferului de competențe în domeniul tehnic, viitorilor angajați din cadrul companiilor naționale sau multinaționale care activează în județul Hunedoara, dar și pentru cei care activează în cadrul universității și liceelor tehnice din Valea Jiului. Practic, prin intermediul Festo dar și al partenerilor săi, viitorii angajați ai firmelor specializate în automatică industrială vor beneficia gratuit de un transfer de competențe și pregătire pe echipamente specifice de înaltă clasă, fapt care le va ușura accesul la locurile de muncă disponibile în acest domeniu, la un înalt grad de calificare.”

WP_20170504_10_20_18_Pro

La evenimentul de astăzi, de la Universitatea din Petroșani au participat studenți din cadrul specializărilor de automatică industrială de la Universitatea din Petroșani, elevi ai Colegiului Tehnic ”Mihai Viteazu”, cadre didactice, profesori universitari, prodecanul Facultății Inginerie Mecanică și Electrică, conf.univ.dr.ing. Ilie Uțu, prorectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Eduard Edelhauser, directorul Colegiului Tehnic ”Mihai Viteazu” Vulcan, pof. Malvine Socaci, dar și primarul municipiului Vulcan, ing. Gheorghe Ile.

”Urmare a întâlnirii de astăzi noi am făcut deja un ”pact” cu cei de la Festo România pentru liceul din Vulcan, unde vom creea o clasă specializată pentru electronică în industrie și ne dorim ca elevii care vor urma cursurile acesteia să aibă posibilitatea unui studiu eficient și să meargă mai departe, la facultate, pe un profil similar de pregătire superioară care va fi creat aici, la Universitatea din Petroșani. Cred că este un moment important pentru Valea Jiului, pentru că vom avea oportunitatea de a pregăti viitori profesioniști în domeniul automaticii industriale, beneficiind de sprijinul logistic al unei firme germane de prestigiu, astfel încât prin acest parteneriat să putem pregăti tinerii din liceu și, mai apoi din facultate, pentru a face față celor mai moderne cerințe de pe piața muncii, de pe o poziție de înaltă calificare în acest domeniu”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

WP_20170504_10_16_35_Pro

Prorectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Eduard Edelhauser adaugă faptul că workshopul educațional de astăzi este al nouălea de acest fel derulat de instituția academică de la Petroșani. ”Astăzi am văzut o prezentare extrem de eficientă făcută de firma Festo, o firmă de calibrul Boch sau Siemens, o firmă care promite asigurarea de know-how pentru instruirea calitativă a studenților și elevilor, astfel încât aceștia să poată porni din pol position în demersurile de angajare în cadrul marilor companii de profil din industria automatizărilor industriale”, spune Eduard Edelhauser.

Festo Didactic este parte a Grupului Festo. Festo – o companie independentă la nivel global, cu sediul central în Esslingen, Germania – este un furnizor de top la nivel mondial al tehnologiei și echipamentelor de automatizare, precum și al soluțiilor pentru educația industrială și tehnică.

Cu prilejul acestui workshop, pe lângă prezentarea de standuri educaționale făcută de reprezentanții Festo, participanții au putut viziona și o expoziție cuprinzând proiecte tehnice de automatizări și robotică realizate de studenți ai Universității din Petroșani.

WP_20170504_10_25_25_Pro

WP_20170504_10_25_18_Pro

[slideshow_deploy id=’27028′]