Acțiune culturală cu carte, în cinstea zilei de 9 Mai

europa1În fiecare an, începutul lunii mai ne îndreaptă atenția către un eveniment important din istoria recentă a bătrânului nostru continent. Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a dedicat o manifestare cultural-educativă specială Zilei de 9 Mai, proclamată de Consiliul European de la Milano din 1985, drept Zi a Europei.

Anul acesta, Ziua Europei a fost evocată la Simeria, în Sala de conferințe a Parcului de Afaceri din oraș, în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Economico-Socială a Județului Hunedoara și Colegiul Tehnic de  Transport Feroviar „Anghel Saligny” din localitate. Cei prezenți au  audiat o prezentare susținută cu imagini despre tripla semnificație a zilei de 9 Mai.

În primul rând, este Ziua Victoriei asupra fascismului (9 mai 1945), zi în care s-a pus capăt, prin victoria forţelor aliate, celui de-al Doilea Război Mondial şi a fost zdrobit fascismul, una dintre cele mai negre pagini din istoria omenirii. La sfârşitul războiului, naţiunile învingătoare au fost hotărâte să pună umărul la făurirea unui edificiu politico-economic european care să aibă drept liant cooperarea pe baze egale între state europene suverane şi independente. Ideea unei Europe unite a fost idealul multor spirite luminate, vizionare, care îşi doreau un continent în care fraternitatea statelor componente să ducă la încetarea oricăror conflicte şi fiecare stat o să-şi păstreze individualitatea. Acum două secole, marele scriitor francez Victor Hugo visa la o Europă în care armele vor fi definitiv reduse la tăcere, iar războiul nu va mai fi posibil între statele bătrânului continent, state care vor forma o mare familie: „Va veni o zi în care Franţa, Rusia, Italia, Anglia, Germania, toate naţiunile continentului, fără a-şi pierde calităţile distinctive şi glorioasa individualitate, se vor uni, se vor topi într-o unitate superioară şi vor constitui fraternitatea europeană… ”. În acea zi, mai spunea Victor Hugo, bombele şi muniţiile se vor topi şi vor fi înlocuite cu forţa votului, a sufragiului universal, totul ca rezultat al conlucrării a două forţe de neînvins: fraternitatea oamenilor şi atotputernicia lui Dumnezeu.

europa2

La cinci ani de la încheierea războiului, la 9 mai 1950, ministrul de externe francez, Robert Schumann, a făcut cunoscută Declaraţia prin care a propus Germaniei, dar şi altor state europene, să pună „bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii”. A urmat o perioadă de aproape o jumătate de secol de căutări şi tatonări, perioadă în care continentul nostru a fost împărţit în două aşa-zise blocuri aflate de o parte şi de alta a ceea ce atât de plastic a numit Winston Churchill drept „Cortina de fier”.

Față de această dublă semnificație, pentru noi, românii, ziua de 9 mai înseamnă ziua proclamării Independenţei de stat a României, în anul 1877, zi în care Mihail Kogălniceanu a rostit, cu ochii în lacrimi, cuvintele-efigie: „Domnilor, suntem independenţi, suntem o naţiune de sine stătătoare!” Prin urmare, noi omagiem în această zi amintirea eroilor noştri căzuţi la Plevna, Griviţa, Vidin şi Smârdan, omagiem ostaşii noştri şi pe bravii lor comandanţi. Din acest moment istoric, România a păşit pe drumul ireversibil al modernizării, alături de celelalte state europene cărora li s-a alăturat în mod firesc, pentru că locul nostru este alături de celelalte naţiuni europene.

europa3

Anul acesta se marchează și împlinirea a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, dintre Belgia, Germania, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, acte prin care se puneau bazele unei piețe comune europene, o piață comună pentru bunuri, servicii, oameni și capital. La acest nucleu au aderat, treptat, de-a lungul anilor, și alte state europene, iar după 1990, și foste state comuniste, printre care și România, în 2007, punându-se bazele Europei de azi.

Cei care au luat parte la activitatea noastră au înțeles mai bine faptul că aceasta este o zi importantă pentru noi, pentru fiecare cetăţean al Europei, continentul care speră să depășească toate piedicile actuale și să realizeze unitatea şi armonia visate cu secole în urmă de marile personalităţi care au avut în gând crearea unei Europe unite.

Cu prilejul activității din acest an, în finalul prezentării, celor prezenți în sală li s-au adresat întrebări legate de Ziua Independenţei, Ziua Victoriei şi Ziua Europei, câştigătorii fiind răsplătiţi, ca de fiecare dată, cu frumoase premii constând în cărţi și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

 Ioan Sebastian Bara

Manager Biblioteca județeană ”Ovid Densușeanu” Deva

europa4

[slideshow_deploy id=’20328′]