Cu sau fără termoficare în sistem centralizat ? Aceasta este întrebarea la care primarul municipiului Petroșani a încercat astăzi să găsească un răspuns categoric, prin punerea la masa dialogului a tuturor factorilor implicați în gestionarea sistemului de termoficare de la Petroșani, singura localitate din Valea Jiului care a rămas fidelă consumului de agent termic produs la termocentrala Paroșeni.
La eveniment au fost invitați să participe, pe lângă reprezentanți ai autorităților locale și județene, parlamentarii județului Hunedoara, reprezentanții conducerii CEH, ai firmei de distribuție Termoficare SA, ai asociațiilor de proprietari și toți cei interesați de acest subiect. Au onorat invitația primarului municipiului Petroșani: Mircea Bobora – președintele Consiliului Județean Hunedoara, Lucian Heiuș – deputat PNL de Hunedoara, Viorel Stancu – director general al CEH, Eduard Schmidt – directorul Termocentralei Paroșeni; Ovidiu Muntean – directorul SC Termoficare SA Petroșan, consilieri locali, lideri sindicali, responsabili ai asociațiilor de proprietari ș.a.
”De la bun început, vreau să spun că noi, la Petroșani, am dorit să rămânem fideli și vrem să rămânem fideli sistemului centralizat de termoficare, dar în același timp avem nevoie de garanții că CEH-ul poate și mai vrea să furnizeze agent termic către consumatorii din municipiul Petrșani”, a spus primarul Tiberiu Iacob Ridzi, în deschiderea dezbaterii care a avut loc astăzi la Primăria Petroșani pe tema termoficării.
Primarul Petroșaniului a arătat că, în acest sens, în ultimii ani, autoritățile locale de la Petroșani au făcut tot ceea ce a depins pentru a demonstra că au încredere în funcționarea acestui sistem de termificare. Tradusă în cifre, implicarea Primăriei Petroșani în susținerea sistemului de termoficare a însemnat investiții de 32.280.000 de lei în perioada 1998-2014. ”La acestea, se adaugă cheltuielile din ultimii ani, respectiv: plata subvențiilor pentru Gigacaloria consumată de beneficiarii persane fizice în perioada 2012-2017, în sumă de 5.674.734 de lei; plăți directoe către societatea de termoficare, în sumă de 1,9 milioane de lei (în 2016) și încă 1,2 milioane de lei (în 2017). Practic, noi, administrația locală nu avem nici un leu datorie către CEH pentru serviciul de termoficare”, spune Tiberiu Iacob Ridzi. Acesta atrage însă atenție că, din varii motive, în ultimii doi ani au existat foarte multe sincope în furnizarea agentului termic la Petroșani, fapt care a determinat Primăria să facă, în regim de urgență, o investiție de peste 30 de milioane de lei anul trecut pentru montarea de centrale termice pe gaz la unitățile de învățământ, pentru a putea asigura căldura în școli și grădinițe.
Din cadrul dezbaterilor a reieșit însă și faptul că nici CEH și nici administrațiile locale nu dispun de resursele financiare necesare pentru modernizarea magistralei de termoficare care leagă producătorul de la Paroșeni de abonații din Petroșani, deoarece investiția, estimată de directorul general al CEH la peste 7,5 milioane de euro, depășește posibilitățile de finanțare locală, iar Valea Jiului nu este eligibilă nici pentru programele europene în acest domeniu. Nici soluția preluării în administrare a rețelelor de distribuție din Petroșani și eliminarea verigii intermediare a societății de distribuție a agentului termic, soluție propusă de primarul Tiberiu Iacob Ridzi, nu pare să fie o soluție realizabilă în viitorul apropiat.
Chiar și în aceste condiții, directorul general al CEH, Viorel Stancu dă asigurări că termocentrala Paroșeni este pregătită și poate furniza, fără probleme majore, agent termic până cel puțin la orizontul anului 2024. ”Din punct de vedere al Complexului Energetic Hunedoara putem spune cã avem garantia cã putem furniza cãldurã si în urmãtoarea perioadã, minim pânã în 2024. Vom putea produce cãldura pentru mult mai multi abonati care sunt racordati în momentul de fatã la sistemul centralizat de termoficare. Si termocentrala Paroseni si CEH au fãcut investitii de peste 12 milioane de lei în ultimii 12-13 ani, investitii în conductele de termoficare si mentinerea acestora în functie. Probabil nici situatia CEH nu ar fi asa gravã cum este acum si nu ne-am confrunta cu atâtea probleme dacã, probabil, am fi încasat si aceste sume de bani la zi”, a spus Viorel Stancu, directorul general al CEH.
Similar, directorul SC Termoficare SA Petroșani, Ovidiu Munteanu apreciază că are posibilitatea de a distribui agentul termic către cei aproape 2500 de abonați ai săi. ”Apartamentele bransate în momentul de fatã sunt în numãr de 2292, din care 1700 au gigacalorimetre. 198 de agenti economici si institutii publice mai sunt bransate la sistem. Gradul de încasare de la populatie este de 82,89%, iar la institutiile publice si agentii economici gradul de încasare este de 86%. La Paroseni gradul de încasare a facturilor este de 49,4%. Între CEH si SC Termoficare existã un contract care prevede stabilirea unor cote, respectiv 65% din încasãri revine CEH si 35% revine societãtii de termoficare pentru plata salariilor si utilitãtilor”, a spus Ovidiu Munteanu, directorul SC Termoficare SA Petrosani.
Ceva mai puțin optimist, deși se declară în continare un susținător al acestui sistem de termoficare, primarul municipiului Petroșani apreciază că, totuși, pentru mai multă siguranță, abonații sistemului centralizat de termoficare ar trebui să găsească și soluții alternative pentru a avea garanții 100% că nu vor face frigul în iarna care urmează și în celelalte care vor veni, bazându-se doar pe agentul termic de la Paroșeni.
Oricum, Tiberiu Iacob Ridzi spune că dezbaterile pe acest subiect vor continua și în perioada următoare.