În ciuda condițiilor dificile provocate printre altele de demararea cu întârziere a execuției bugetului european 2014-2020, administrațiile locale trebuie totuși să obțină maximul posibil din finanțările europene pentru modernizarea localităților și dezvoltarea economiei, a declarat deputatul european Iuliu Winkler în cadrul unei conferințe a aleșilor locali ai UDMR din județul Cluj care s-a desfășurat, vineri după-amiază, în localitatea Căpușu Mare.
”În această perioadă, sarcina noastră, a europarlamentarilor, este să găsim în Bruxelles cât mai mulți aliați pentru a contracara intențiile care vizează diminuarea fondurilor aferente Politicii de Coeziune și Politicii Agricole Comune (PAC). Cel mai recent exemplu pentru o asemenea alianță este declarația Grupului de la Vișegrad, la care au aderat România și Bulgaria, în sprijinul menținerii intacte a Politicii de Coeziune și după 2020. La Bruxelles, a început deja o dispută intensă privind viitorul PAC și al Politicii de Coeziune după 2020”, a explicat deputatul european al UDMR. Iuliu Winkler a arătat că sunt mai mulți factori care amenință viitorul acestor politici. ”Este Brexit-ul, care va duce la diminuarea bugetului UE, noile necesități financiare în contextul crizei refugiaților și a fenomenului migrației, dar și eforturile mai multor state membre din nordul și vestul UE care doresc să diminueze bugetul PAC și al Politicii de Coeziune în favoarea politicilor europene care vizează creșterea competitivității”, a mai spus Iuliu Winkler.
Cei mai mulți dintre primarii, viceprimarii și consilierii locali prezenți la conferință au criticat procesul excesiv de birocratizat pentru accesarea finanțărilor europene, reclamând și faptul că aplicarea PAC în România este îngreunată în mod artificial și nu ia în considerare realitățile agriculturii autohtone.
”Lansarea programelor europene din exercțiul 2014-2020 întârzie, în primul rând, din cauza guvernului de la București, care a tergiversat acreditarea, la Bruxelles, a agențiilor naționale care administrează fondurile europene în țară”, a mai spus Winkler. ”Pe lângă toate acestea, constatăm și faptul că instituțiile administrației locale sunt obstrucționate în exercitarea competențelor lor legale. Chiar și în aceste condiții, trebuie să profităm la maximum de fondurile europene disponibile. În acest sens, este nevoie de o mai bună colaborare între administrația locală, mediul de afaceri și instituțiile de învățământ. Această colaborare trebuie să fie instituționalizată, deoarece acești trei actori au un rol esențial și un interes comun în privința creșterii prosperității în comunitățile noastre”, a subliniat deputatul european al UDMR.
Vineri, la Căpușu Mare, la conferința reprezentanților administrațiilor locale din județ ai UDMR Cluj au mai participat deputatul Csoma Botond, președintele UDMR Cluj, Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Horváth Anna, vicepreședinte executiv UDMR pentru administrațiile locale.