Abuzurile, drogurile, neglijența- motive pentru care copiii fug de acasă
Echipele de voluntari și specialiști ale organizației Salvați Copiii au desfășurat, în săptămâna „Școala Altfel”, activități cu peste 1.200 de elevi, din 22 de școli și licee din București și din județe, marcând astfel, în România, Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți.
Campania derulată şi în județul Hunefoara a urmărit ca elevii să conștientieze riscurilor asociate disparițiilor voluntare, identificarea timpurie a dificultăților cu care se confruntă și găsirea celor mai bune soluții, precum și asigurarea intervenției în cadrul unui parteneriat solid între părinți, cadre didactice, consilieri școlari, psihologi și poliție.
Conform datelor furnizate de Direcția de Investigații Criminale a Inspectoratului General de Poliție, în decursul anului 2016 în țara noastră au fost raportate 4.377 de dispariții de copii. În peste 95% din cazuri este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților. Copiii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată.
Și la nivel european, potrivit datelor furnizate de Federația Europeană pentru Copilul Dispărut, Exploatat Sexual (Missing Children Europe), mai mult de o jumătate dintre disparițiile de copii sunt plecări voluntare. Majoritatea sunt adolescenți, cu vârste între 15 și 16 ani. Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt: neglijarea și lipsa de supraveghere din partea adulților responsabili; conflictele repetate din familie; abuzurile asupra lor, fizice și/ sau emoționale; lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate; blocaje în comunicarea cu părinții, cu precădere în situații dificile; abandonul școlar și influența/ presiunea anturajului; consumul de alcool și substanțe halucinogene; situația economică a familiei. Din anul 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruți, iar la nivel mondial sunt organizate acțiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică privitor la problematica copiilor declarați dispăruți în întreaga lume.
[slideshow_deploy id=’17636′]