Chiar dacă nu a fost o vreme prea frumoasă astăzi în Valea Jiului, directorul general al Apa Serv, Costel Avram apreciază că, pentru domnia sa dar și pentru colegii săi de la Apa Serv bucuria zilei de astăzi a venit din mulțumirile primite din partea sătenilor din Jupâneasa, un mic ”cartier” de case de la marginea Petroșaniului.
Mulțumiri cuvenite, dacă avem în vedere faptul că, după ani de zile în care singura sursă de apă a acestor gospodării a fost una nepotabilă (din alimentarea cu apă industrială a fostelor exploatări miniere de la Dâlja și, mai apoi, Petrila), începând de astăzi, cele 17 gospodării din zona Jupâneasa, Peştera Bolii şi Dărăneşti au apă potabilă la robinete.
”Am primit aceste mulțumiri pentru faptul că am reușit să le aducem apa potabilă în case, la robinet, 24 de ore din 24. Trebuie să recunosc faptul că am trăit și un sentiment de automulțumire, pe de o parte, pentru că am reușit să rezolvăm alimentarea cu apă potabilă pentru alte 17 gospodării din Valea Jiului și, pe de altă parte pentru că am reușit să experimentăm aici cu succes o inovație tehnică propusă de Florin Donisă, prin care cheltuielile cu acest proiect au fost mult diminuate, iar pierderile de rețea au fost eliminate. Și poate că, într-adevăr, a plouat mult astăzi la Petroșani, dar pentru mine, pentru colegii mei și pentru familiile din cele 17 gospodării de pe Jupâneasa știu că a fost o zi frumoasă. Pentru că azi a fost ziua de când, și aici, problema alimentării cu apă potabilă a fost rezolvată”, a declarat Costel Avram, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.
După închiderea celor două exploatări miniere, oamenii din aceste zone riscau să rămână de tot fără apă. Demersurle lor făcute la Primăria din Peroșani și la Apa Serv au determinat autoritățile să găsească o soluție de moment, prin preluarea conductei de alimentare de la fosta mină Dâlja și branșarea la rețeaua de apă a SC Apa Serv, încă de anul trecut. Cum conducta era însă una foarte veche, înghețul de astă iarnă a generat mari probleme și a adus imense pierderi operatorului regional de apa și canalziare de la Petroșani. În acste condiții, directorul general al ASVJ, Costel Avram a acceptat demarareaunei investiții din fonduri poprii a Apa Serv, prin care a fost achiziționată o conducă modernă din material plastic special care a fost montată printr-o soluție inovatoare e relining.
Ce este acesta ? Șeful Serviciului Exploatare al Apa Serv, ing. Florin Donisă explică: ”Pentru investiţie s-a ales soluţia relining, fără săpătură, doar prin realizarea unor perforaţii de atac, astfel conducta nouă, performantă, a fost conectată prin reţeaua veche. Vorbim de achiziţia a 2500 de metri de ţeavă cu înveliş de polipropilenă folosită în investiţiile moderne. Reţeaua din această zonă este racordată la staţia de la Taia. Investiţia a durat 3 săptămâni, iar după finalizare am avut trei zile de testare a apei, iar de astăzi este declarată potabilă”, a declarat Florin Donisă.
Acum, locuitorii de pe Jupâneasa sunt extrem de mulțumiți că au apă. Cu toate că, spun ei, nu lear strica nici o canalizare și nici ceva asfalt pe ulițe…