Sute de turiști, alături de cavaleri și domnițe în ținute medievale au așteptat, cu nerăbdare, sâmbătă, în fața Castelului Corvinilor din Hunedoara, deschiderea unei noi ediții a Târgului European al Castelelor, eveniment cultural și de promovare la care iau parte 29 de castele și cetăți din cinci țări de pe continent.
Mai mulți copii au fost invitați de organizatori să taie panglica ediției a treia, după care, vizitatorii, flancați de frumoase domnițe și cavaleri în haine de gală, au fost conduși spre standurile expozanților amplasate în decorul impresionant al Sălii Dietei și în Aripa Bethlen.
„Este importantă această promovare a turismului pe care o facem la Târgul European al Castelelor, pentru că aici nu este vorba doar despre Castelul Corvinilor, ci și despre foarte multe obiective turistice din țară. Până la urmă, este vorba de România și este important să ne încadrăm pe această linie a turismului mondial pentru că avem ce oferi: cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, cetatea Deva, Palatul Magna Curia, și nu în ultimul rând, Castelul Corvinilor. Cred că prin noi este promovată România turistică și niciun efort nu este prea mare pentru acest de activități”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu.
Fiecare expozant a adus la Hunedoara ceea ce a crezut să este mai bun din țara sau zona din care provine. Pe standuri au putut fi observate diverse materiale, calendare, vinuri, produse tradiționale, cărți poștale și chiar monede specifice unor castele.
Turiștii care au trecut pe la standul cetății dacice Sarmizegetusa Regia au putut să vadă copii după celebrele brățări dacice din aur ce au fost descoperite în perimetrul sitului UNESCO, imagini surprinzătoare cu zona cetății, dar și câteva aspecte și obiecte din viața și gospodăria dacilor liberi.
„Am venit aici pentru a promova acest loc extrem de important în economia monumentelor istorice din România. Turiștii trebuie să vină la Sarmizegetusa Regia pentru că aici a fost prima capitală de pe teritoriul a ceea ce astăzi numim România. Este un monument UNESCO important și, nu în ultimul rând, este o cetate foarte bune administrată”, a spus Vladimir Brilinsky, reprezentantul Administrației Sarmizegetusa Regia, un serviciu public aflat în subordinea Consiliului Județean Hunedoara.
În imediata vecinătate, standul Cetății Deva încearcă să atragă vizitatorii cu două obiecte ce sunt prezentate în premieră: primul sigiliu al orașului, vechi de peste 400 de ani, și un document atribuit al lui Horea, unul dintre capii Răscoalei de la 1784. „Am adus, în premieră aceste piese extrem de valoroase. Avem aici Ultimatumul lui Horea, de la Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, pe care l-a formulat la 1784, atunci când nobilii s-au refugiat pe Cetatea Devei, alungați de țăranii răsculați. Prezentăm și un sigiliu al Cetății Deva, turnat cu scopul de a reprezenta acest edificiu, în jurul anului 1600”, a explicat Ester Demeter, din cadrul Primăriei Deva.
La standul Cetății Deva s-a aflat și viceprimarul municipiului Deva, Răzvan Mareș, care a menționat că orașul își va construi strategia de promovare turistică în jurul acestui monument atestat la 1269. „Cetatea Deva va fi promovată agresiv la toate manifestările de turism. Cetatea este în centrul strategiei de dezvoltare turistică a municipiului Deva și este mândria noastră. De aceea, credem că trebuie să fie un etalon, pentru că în jurul ei ne construim pilonul de promovare al orașului”, a spus Mareș.
Pe de altă parte, o asociație din care fac parte reprezentanți a 17 castele din Landul Stiria (sud-estul Austriei), a oferit un exemplu de bune practici în ceea ce privește dezvoltarea turismului prin colaborarea între toți cei care au ceva de oferit vizitatorilor. „Asociația reunește 17 castele din Landul Stiria, Austria, care s-au reunit pentru a se ajuta împreună. Fiecare se promovează reciproc și, pe ansamblu, se promovează întreaga regiune. Zona și-a identificat câteva tematici cum ar fi: gastronomia, termele din Landul Stiria — pentru că este o zonă cu ape termale, facilitățile de wellness și spa. Vorbim și despre sport, dar nu cel de performanță, ci unul care poate fi practicat de către fiecare: golf, tenis, biciclete, sporturi plăcute pentru turiști. Turiști români vin în Austria, chiar dacă foarte mulți preferă turismul individual. Austria și-a deschis un birou de promovare la București, așa că românii sunt bineveniți’, a arătat Ramona Lambing, reprezentanta asociației.
Apreciat ca fiind cel mai vizitat obiectiv turistic din Bulgaria, Castelul „Îndrăgostit de vânt’ din satul Ravadinovo și-a atras vizitatorii de la Târgul European al Castelelor cu armuri, vinul casei și degustări de produse tradiționale. Castelul a fost construit după anul 1990 în scop turistic, iar acum, potrivit reprezentanților acestuia, se înscrie în topul celor mai frumoase din Europa.
„Sunt pentru a doua oară în România și îmi place foarte mult țara dumneavoastră. Cu siguranță, voi reveni aici. În ultimii doi ani, la castel au început să vină și turiștii români, care îl văd ca o hrană pentru suflet. Noi suntem în topul celor mai frumoase castele din Europa și, de aceea, suntem vizitați de peste 5.000 de persoane, zilnic, din toată lumea. Este primul castel care s-a construit în Bulgaria. Muncesc la acest castel de 21 de ani și în toți acești ani am fost acolo, de dimineața până seara, fără întrerupere’, a spus Giorgi Tumpalov, proprietarul castelului.
Oferta Târgului European al Castelelor este completată, pentru turiștii care vin la Castelul Corvinilor, de mai multe activități interactive în aer liber la care oaspeții sunt invitați să participe. Pe parcursul fiecărei zile sunt organizate concursuri de tir cu arcul, demonstrații de luptă ale cavalerilor, lecții de spadă și chiar turniruri.
„Este un eveniment de calibru și consider că este deja un succes. Sperăm într-o promovare mai bună a castelului, în particular, și a României, în general. Se poate remarca faptul că oferta expozanților este mult mai atractivă, comparativ cu anii precedenți. Sperăm ca la următoarea ediție să creștem numărul de participanți și calitatea standurilor’, a declarat directorul Castelului Corvinilor Hunedoara, Cristian Roman, în opinia căruia că târgul se impune deja în agenda manifestărilor de promovare turistică din Europa.
Târgul European al Castelelor 2017 se bucură de prezența a 29 de cetăți, castele și alte obiective istorice din cinci țări europene: Austria, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România.
Între castelele și cetățile ce sunt reprezentate la Târgul European de la Hunedoara se numără Cetatea de Scaun a Sucevei, Castelul Bran, Cetatea Oradea, castelele Peleș și Pelișor. De asemenea, sunt reprezentate cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, Cetatea Deva, Biserica fortificată Biertan. Între expozanții din străinătate se numără Asociația ‘Der Schlosserstrasse — Castle Road’, ce reprezintă 17 castele din Austria, Castelul Spis (Slovacia), Castelul Eger (Ungaria) și Castelul Ravadinovo (Bulgaria).
[slideshow_deploy id=’24093′]