Iubitori de folclor, copii și profesori deopotrivă, din 8 județe ale țării, au fost prezenți, la finalul acestei săptămâni la Vulcan, unde a avut loc o nouă ediție a Festivalului concurs de muzică populară ”Flori de munte”.
Ajuns deja la ediția a V-a, festivalul inițat și coordonat de profesorul Aurora Istratie, director adjunct al Colegiului ”Mihai Viteazu” din municipiul Vulcan, a devenit un important punct de reper în activitatea culturală și educațională din municipiul Vulcan, dar și din județul Hunedoara, această activitate fiind cuprinsă de alfel în Calendarul Activităților Educative aprobat de Ministerul Educației Naționale pentru anul școlar 2016 – 2017.
Anul acesta, Festivalul ”Flori de Munte” s-a bucurat și de o organziare de excepție, asigurată grație parteneriatului dintre Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu” cu structura Școala Gimnazială nr. 5 Vulcan, Primăria și Consiliul Local din municipiul Vulcan și Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara.
Nu mai puțin de 33 de concurenți au fost admiși în etapa finală a concursului ””Flori de Munte” de la Vulcan, după preselecția care a fost organziată ca urmare a interesului deosebit de mare pentru acest concurs. Dintre aceștia, 10 au concurat pentru categoria de vârstă 6-10 ani: Alexandru Vizitiu, Alesia Rusnac, Alexandru Crețu, Antonia Moraru, Bianca Mitrică, Alexandra Suciu, Patricia Mihaela Șuțu, Radu Moldovan, Iuliana Rădulescu, Miruna Căgmăian. Alți 15 concurenți au evoluat la categoria 11-14 ani: Roberta Minea, Alexia Magda, Sabina Dabelea, Adina Petrache, Monica Țugulea, Bianca Maria Șuțu, Paula Borțaș, Denisa Magda, Carlos Borș, Giuliana Căpriță, Irina Drăghescu, Bogdan Daj, Daiana Ion, Raluca Nicoară, Teodora Silion. În final, alți 7 concurenți au evoluat la categoria 15-18 ani: Adelina Tomulescu, Andreea Popa, Loredana Blaj, Marius Dăescu, Armina Sfei, Ana Maria Strugariu, Lidia Pașcondea.
Dincolo de ierarhiile firești ale unei competiții, apreciem că fiecare dintre cei care au evoluat pe scena de la Vulcan s-a dovedit a fi un câștigător. Așa cum la fel de câștigați au fost și cei care au ales să urmărească acest deosebit festival de folclor din postura de spectatori.
Merită evidențiat totodată, evoluția Ansamblului ”Bujorii Muntelui” din Petrila, precum și recitalul folcloric de excepție al prof. Aurora Istratie, care s-a dovedit a fi nu doar un bun organziator, ci mai ales un rapsod cu foarte mult talent. Așa cum demnă de toată aprecierea s-a dovedit și evoluția Ansamblului folcloric ”Flori de Munte” de la Vulcan, format din dascăli iubitori ai cântecului și jocului popular de la școlile din localitate, cărora li s-a raliat, ca un adevărat iubitor de folclor, și primarul Gheorghe Ile care a îmbrăcat la rânsul său, în cinstea acestui eveniment, straiele populare.
”Am așteptat cu bucurie acest eveniment, pe care prof. Aurora Istratie îl păstorește cu multă pasiune, așa încât anul acesta festivalul de folclor Flori de Munte a adus pe scena de la Cinematograful Luceafărul, concurenți din 8 județe. M-am alăturat și de această dată grupului folcloric care este inima acestui festival și normal, m-am îmbrăcat adecvat, în straie țărănești. Vorba aceea: la origine noi toți suntem țărani. Numa că unii nu recunosc. O felicit pe inimoasa noastră organizatoare și pe toți cei ce continuă să iubescă folclorul românesc”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.