PSD a câștigat alegerile parțiale locale din județul Hunedoara

Alegerile locale parțiale care au avut loc în două localități din județul Hunedoara, alături de alte 47 de localități din România unde alegătorii au fost chemați la urne pe 11 iunie 2017 pentru a-și alege noi primari, au confirmat previziunile statistice ale sociologilor.

PSD și-a păstrat fotoliul de primar atât în municipiul Lupeni, cât și în comuna Sălașu de Sus, după ce primarii aleși în scrutinul din 2016, Lucian Resmeriță, respectiv Sorin Marica au fost validați ca membri ai Parlamentului României, din partea PSD. La Lupeni, transferul politic s-a făcut nu doar în cadrul marii familii a PSD, ci și în familia Resmeriță, unde Lucian Resmeriță, fiul cel mic al celui mai longeviv primar al municipiului, Cornel Resmeriță, a fost ales primar, sccedându-i asfel în funcție fratelui său Cristian Resmeriță.

De altfel, în perioada campaniei electorale, acest lucru a fost considerat drept principalul contraargument al Opoziției față de candidatura propusă de echipa social-democraților. Față de măsurătorile sociologice efectuate înaintea campaniei electorale, măsurători care-l cotau pe Lucian Resmeriță cu un procent de succes în aceste algeri locale parțiale de aproximativ 45%, în competiția electorală de la Lupeni, în care candidatul PSD a părut că este singur împotriva tuturor celorlalți competitori, acesta a ”pierdut” aproximativ 5% din cota electorală estimată sociologic. Chiar și așa, Lucian Resmeriță s-a detașat categoric în fața competitorilor săi, cu aproape 20% (însumând peste 1300 de voturi) mai mult decât următorul clasat, candidatul PRM, Radu Napău Stoica. Într-un fel, acesta poate fi considerat ”revelația” alegerilor din Lupeni, pentru faptul că a reușit să-i depășească pe candidații propuși de PNL (Cristian Roșu) și ALDE (Constantin Brândușe), mult mai bine cotați în măsurătorile sociologice de dinaintea scrutinului electoral.

În altă ordine de idei, semnificativ este faptul că Lucian Resmeriță a obținut un scor electoral mai bun față de cel realizat, cu un an în urmă, de fratele său Cristian Resmeriță. În iunie 2016, cu 2710 voturi, Cristian Resmeriță câștiga ”la mustață” alegerile locale de la Lupeni, la o distanță de numai 200 de voturi (3%) față de principalul său competitor, Constantin Brândușe (PNL). Lucian Resmeriță a obținut, în alegerile din iunie 2017, un număr de 2912 voturi (aproape 40% din totalul voturilor exprimate), diferența față de următorul clasat fiind, de data aceasta, una fără echivoc: peste 1300 de voturi (20%). Este la fel de adevărat că și interesul cetățenilor municipului Lupeni față de aceste alegeri parțiale a fost ceva mai mic decât cel manifestat la alegerile locale din iunie 2016.

Pentru Lucian Resmeriță, marea provocare începe însă abia după validarea sa în funcția de primar al municipiului Lupeni. Acesta va avea la dispoziție 3 ani de zile pentru a demonstra că poate fi ”profesor” și la Primărie, menținând la aceleași cote ridicate acțiunile de modernizare a localității pe care le-a impus, în mai puțin de un an de zile, fratele său, senatorul Crisian Resmeriță.

La capitolul ”surprize” putem remarca regresul semnificativ înregistrat de Constantin Brândușe, care într-un singur an de la ultima confruntare electorală a pierdut 17% din capitalul său electoral,
clasându-se abia pe poziția a cincea în clasamentul general al acestor alegeri. Pentru Constantin Brândușe acest eșec înseamnă, potrivit propriilor sale declarații, ieșirea definitivă din competiția politică pentru Primăria municipiului Lupeni.

O surpriză interesantă a produs însă candidatul independent Cristina Ciucur, profesor de lb. română la un liceu din localitate, care fără o campanie electorală puternică și cu ”handicapul” de a fi singura femeie care s-a încumetat să se ia ”la trântă” cu bărbații politici ai Lupeniului, a reușit să adune totuși un număr de 774 de voturi, mai multe decât candidații ALDE și USR la un loc.

N-au existat surprize nici în ceea ce privește alegerile parțiale din comuna Sălașu de Sus, unde viceprimarul social-democrat Ioan Vlad s-a impus categoric în fața competitorilor săi, adunând peste 55% din voturile cetățenilor localității cu unul dintre cele mai mari procente de prezență la vot din țară (aproape 80% dintre alegătorii cu drept de vot). Cu o campanie electorală constructivă, meticulos și excelent realizată, Ioan Vlad devine astfel succesorul de drept al lui Sorin Marica, fostul primar ales deputat PSD de Hunedoara. Singura ”pierdere majoră” suferită de Ioan Vlad în această campanie electorală poate fi considerată… codița podoabei sale capilare, care din rațiuni de estetică politică i-a fost retezată, la recomandarea staff-ului de campanie al PSD.

 

[slideshow_deploy id=’27028′]