Primăria Orașului Petrila a obținut toate avizele necesare pentru continuarea lucrărilor din perimetrul fostei mine Petrila, respectiv reabilitarea drumului și a podului de acces peste Jiu și împrejmuirea incintei principale din zona fostei mine Petrila.
Administrația petrileană a primit asigurări, încă din anul 2015, privind realizarea acestor obiective de interes public din Petrila, din partea SNÎMVJ, conform planului de închidere pentru accesarea ajutorului de stat necesar închiderii minelor de cărbune necompetitive, însă aceste lucrări nu au fost executate. Aceste lucrări au fost programate pentru execuție în 2016, fiind condiționate de notificarea Comisiei Europene privind includerea lor în costuri legate de reabilitarea fostelor exploatări miniere și aprobate prin Decizia CE C(2012) 1020 – final.
„În urma demersurilor făcute prin nenumărate adrese la ministerele de resort și la societatea de închidere, am obținut aprobarea ca lucrările la șoseaua de centură și împrejmuirea incintei principale a fostei mine Petrila să fie executate. Menționez că SNÎMVJ ne-a păcălit sistematic, atât pe mine cât și pe fosta conducere a administrației, că lucrările au fost demarate. La sfârșitul anului trecut am aflat cu stupoare că, de fapt, acestea nu se pot finața pentru că nu a fost notificată comisia europeană”, declară primarul Orașului Petrila, Vasile Jurca.
Pentru execuția acestor lucrări a fost elaborată documentația „Proiect tehnic de închidere și ecologizare Sucursala Petrila – Intervenții (demolări construcții și lucrări solicitate de comunitatea locală Petrila) în zona monumentelor istorice clasate prin Ordinul ministrului culturii nr. 2823/2015”, în baza căreia s-a obținut Avizul 309/M/2016 al Ministerului Culturii, Direcția Patrimoniu Cultural, avizată de Ministerul Energiei în ședința din 11 noiembrie 2016.
Prin urmare, lucrările solicitate de către comunitatea locală Petrila au fost cuprinse de SNÎMVJ în Nota Justificativă transmisă și înregistrată la Ministerul Energiei cu nr 191786/09.05.2017, în vederea Notificării Comisiei Europene privitoare la autorizarea acestora ca obiective în cadrul costurilor legate de reabilitarea fostelor exploatări miniere, cu excepția podului peste rîul Jiu, care va fi o lucrare specială care cade în sarcina SNÎMVJ.
„În urma discuțiilor pe care le-am purtat la Bruxelles, în luna aprilie a anului acesta, cu comisarul european Corina Crețu și cu parlamentarul european Daciana Sârbu, am fost asigurați de tot sprijinul dumnealor pentru acest proiect, arătându-ne deschiderea Preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, care doreşte iniţierea de proiecte, la propunerile administraţiilor locale din zonele slab dezvoltate sau cele mono industriale cum este Valea Jiului. Am reuşit să smulgem promisiunea Comisarului European pentru Probleme Regionale, doamna Corina Creţu, de a face o vizită în Valea Jiului, până cel târziu în toamna acestui an. Dumneaei s-a arătat foarte deschisă pentru propunerile venite din partea administraţiilor locale, cele mai în măsură să informeze despre problemele cu care se confruntă comunităţile de care aparţin”, spune primarul Vasile Jurca.
După autorizarea Comisiei Europene, SNÎMVJ va face demersurile necesare privind atribuirea și executarea acestor lucrări, în a doua etapă a proiectului, respectiv în anul 2018, se arată în adresa Ministerului Energie, semnată de secretarul de stat Doru Vișan.
[slideshow_deploy id=’17636′]