Campionii curajului din Valea Jiului au pornit să cucerească Europa

Doi dintre cei mai apreciați sportivi români – TOMA COCONEA și AVRAM IANCU – ambii cetățeni de onoare ai municipiului Petroșani pornesc în zilele următoare în două aventuri sportive care testează limitele rezistenței umane.

 

Avram Iancu și aventura Dunării în 60 de zile

Bibliotecarul Avram Iancu, recunoscut deja la nivel sportiv pentru performanța sa de anul trecut, când a trecut înot Canalul Mânecii, înscriind numele Petroșaniului pe lista puținilor sportivi din lume care au reușit această performanță, a plecat ieri într-o nouă aventură de cartea recordurilor. Avram Iancu și-a propus de data aceasta să fie primul om care parcurge înot întregul curs al Dunării, de la Donauesingen (în Germania) până la Sulina (în România), cale de nu mai puțin de 2860 de kilometri, fără costum de protecție termică.

Avram Iancu a luat duminică startul în această temerară acțiune a sa, fiind încurajat de sute de fani care au venit în fața Primăriei municipiului Petroșani pentru a asista la evenimentul organizat aici odată cu plecarea în ”misiune” a temerarului sportiv din Valea Jiului. Startul oficial al curajoasei probe sportive la care s-a angajat Avram Iancu va avea loc marți, 20 iunie 2017, la orele 10,00 în orașul german Donauesingen, unde sportivul nostru va începe aventura Dunării în fântâna din grădinile castelului Furstenberg, din Munții Pădurea Neagră, locul în care se consideră a fi izvoarele Dunării. Vor urma 60 de zile de curse intense, în care Avram Iancu va înota și câte 10-12 ore/zi pentru a putea atinge pragul autoimpus al parcurgerii unei medii zilnice de 50 de kilometri pe cursul Dunării.

Performer polisportiv, Avram Iancu spune că aceasta este cea mai puternică competiție a sa cu sine însuși. ”Aceasta este cea mai dificilă misiune sportivă a mea, pentru că voi înota pe întregul parcurs al fluviului Dunărea doar în slip, timp de 30 de zile, cu o medie de 50 km/zi, ceea ce înseamnă chiar și
10-12 ore de înot în fiecare zi. Îmi doresc însă ca, la finalul acestei acțiuni sportive, numele României să fie încă o dată rostit în întreaga Europă cu respectul cuvenit unei performanțe deosebite”,
a declarat Avram Iancu.

În misiunea sa sportivă, Avram Iancu va fi însoțit de doi cunoscători ai apelor Dunării, Rimbu Valerică din Galati și Ulise Galu din Brașov, care  vor fi „ingerii pazitori”  care îl vor insoți din caiac pe tot parcursul expediției (ambii au TID-ul, Tour International Danubien) și vor avea misiunea de a-l flanca, de a-i da direcția și de a-l avertiza asupra eventualelor pericole de pe traseu.

De-a lungul istoriei, doar doi sportivi au mai dus la bun sfârșit o astfel de expediție sportivă temerară. Este vorba despre slovenul Martin Strel, considerat a fi un ”colos” al înotului de anduranță, detinător a 4 recorduri mondiale. Acesta a parcurs cei 2860 de kilometri, în anul 2000, în 58 de zile, folosind însă costumul de neopren și labe pentru înot. O performanță simlară a reușit și Mimi Hughes, o sportivă din Statele Unite care a înotat în costum de neopren tot parcursul Dunării în 90 de zile.

Toma Coconea pornește din nou, în zbor, deasupra Alpilor

Peste numai o săptămână, pe 29 iunie 2017, este programat și startul într-o nouă ediție a celei mai dificile competiții sportive de anduranță din lume, Red Bull X Alps. La startul acesteia se va afla din nou și sportivul român Toma Coconea, unul dintre cei mai apreciați sportivi ai Văii Jiului. Mai mult, Toma Coconea se numără și printre favoriții acestei competiții, fiind cotat cu cele mai bune șanse de a câștiga cursa din acest an. Organizatorii îl descriu ca fiind cel mai determinat dintre sportivii înscriși în această cursă, fapt confirmat de performanța sa unică în lume și anume parcurgerea, în condiții de traseu de maximă dificultate a unei distranțe de 100 de kilometri, într-o singură zi.

Cei mai buni 32 de atleți din întreaga lume se vor alinia la startul ediției din acest an a ”Red Bull X Alps”, care este programat pentru ziua de 29 iunie 2017 din centrul orașului austriac Salzburg. Sportivii se vor întrece într-o competiție de anduranță dificilă, în care trebuie să parcurgă pe jos sau în zbor, cu parapanta, un dificil traseul montan deasupra Alpilor, până la Monaco, pe Coasta de Azur a Mării Mediterane.

Traseul este calculat la 1138 de kilometri și străbate 7 țări europene, peste lanțul muntos al Alpilor, urcând și până la aproape 5000 de metri deasupra vârfului Matterhorn (cel mai înalt vârf din Europa), la granița dintre Italia și Elveția. Toma Coconea este și unul dintre veteranii acestei competiții de anduranță, în care a avut excelente prestații, cea mai bună performanță fiind cea din 2011 când a încheiat cursa pe locul secund.

Succes, Avram Iancu !

Succes, Toma Coconea !

[slideshow_deploy id=’20328′]