Fără îndoială, artistul plastic Horia Cucerzan este capabil să cucerească inimile iubitorilor de artă din Valea Jiului chiar și în absența sa. Rațiuni care țin de venerabila sa vârstă de 79 de ani, de multitudinea evenimentelor culturale la care este invitat și, dacă doriți, de buletinul meteorologic, au făcut ca maestrul Horia Cucerzan să fie absent de la vernisajul expoziției personale care l-a avut în centrul atenției iubitorilor de artă din Valea Jiului, la galeria ”Ianza” din Peroșani.
Chiar și așa, prin lucrările sale de excepție, ridicate pe simezele galeriei Ianza, pictorul, graficianul și sculptorul Horia Cucerzan, s-a dovedit a fi omniprezent la sărbătoarea culturală care i-a fost dedicată la Petroșani de Fundația Ianza Art Inter-Cultural. Iar recenzia artistică prezentată de prof. Eugen Bencău a completat imaginea unei expoziții de mare emoție avându-l în centrul atenției pe maestrul Horia Cucerzan. ”Vedem aici tablouri realizate pe bază de crochiu. După aceea, am văzut pictură în acuarelă, dar şi pictură în ulei care atrag enorm de mult prin cromatica extrem de reţinută, de fină, de filtrată… E ceva parcă ireal în tablourile astea! Unele tablouri, realizate probabil în perioada de început a pictorului sunt lucrate mai atent, cu detalii cum spun artiştii plastici. În rest, se trece de aceste detalii, dar în schimb se realizează o cromatică foarte frumoasă, cu o compoziţie foarte bine gândită. Ce mai, şcoala veche are frumuseţea ei! Nu sunt lucrări de mari dimensiuni, dar sunt lucrări care impresionează, lucrări care se cumpără, se colecţionează! Nu credeam că se mai face pictură decorativă acum în secolul XXI, dar uite că cei mai vechi n-au renunţat. Este o pictură care e plăcut să o ai în casă şi să te bucuri de ea”, a spus în comentariul său artistic prof. Eugen Bencău.
Născut la 7 iunie 1938 în Blaj (Transilvania), România, în casa situată pe str. Câmpul Libertăţii, nr. 5, la câţiva metri de celebra „Câmpie a Libertăţii”, evocată în toate cărţile de istorie şi literatură, Horia Cucerzan este diplomat al Academiei de Arte Frumoase ”Ioan Andreescu”, din Cluj (Transilvania), secţia pictură, promoţia 1963. Este de asemenea, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Bucureşti.
Lucrările sale fac parte din importante colecții de artă muzeale sau private din Austria, Belgia, Canada, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Israel, Italia, Japonia, Olanda, Polonia, România, Rusia, SUA, Suedia etc.
”Rememorând traseul meu în artă, am remarcat sublimele coincidenţe cu lumea şi cu spiritul din jur şi am înţeles că munca şi sacrificiile diurne sunt absolut necesare, deşi uneori sunt epuizante, dar determinante în găsirea identităţii sunt talentul, cultura şi inteligenţa artistului şi apoi lumea în care te regăseşti cu fiinţele care prin natura destinului devin implicit fiinţele legitime ale lumii tale: Vitto şi Dana Grasso, Oltea Vasilescu şi Giuliano Foralosso, Guido Visentin, Luigi Micheloto, Gabriella şi Gheorghe Carageani sunt oamenii care au dăruit din preaplinul lor voinţă şi dragoste pentru artă, acordându-mi deseori sprijinul nemijlocit ca să mă pot regăsi şi să pot înainta în această lume cuprinsă de violenţă, de căutări facile, de manierisme, cabotinism sau pseudoartă”, spune despre sine însuși artistul Horia Cucerzan, într-un mesaj transmis și publicului din Valea Jiului.
Proprietarul galeriei de artă Ianza din Petroșani, Sergiu Cristian Ianza, spune că în prezent cunoscutul artist platic Horea Cucerzan are o expoziţie personală retospectivă, care cuprinde aproximativ 120 de lucrări urcate pe simezele galeriei de artă a UAPR din cadrul Palatului Culturii din Târgu Mureş. ”Din aceste lucrări, expuse la Tg. Mușeș, am decis împruenă cu maestrul Horia Cucerzan să aducem aproximativ 30 de lucrări și la galeria din Petroșani, opțiunea fiind constrânsă de spaţiul limitat al galeriei fundaţiei. Totuşi, îmi exprim speranța că vernisajul pe care l-am pregătit pentru a-l cinsti pe Horia Cucerzan a constituit un eveniment cultural deosebit pentru iubitorii de artă care, în mod constant, sunt alături de noi la evenimentele artistice pe care le organizăm”, ne-a declarat Cristian Ianza.