Acțiunile privind promovarea tradițiilor și portului popular au devenit, de ani buni o constantă a activităților culturale, educative și artistice organizate în orașul Petrila. Asta, desigur, și deschiderii față de aceste repere de valoare ale comunității pe care o arată autoritățile locale, dar mai ales strădaniilor depuse cu maximă pasiune și dăruire în acest scop de familia inimoșilor dascăli petrileni Ana și Iulian Doda.
Frumusețea portului popular tradițional al momârlanilor din zona rurală a Petrilei a fost din nou pusă în valoare în cadrul unui eveniment remarcabil, pus în scenă de Asociația Culturală ”Bujorii Muntelui”, coordonată de profesorii Ana și Iulia Doda, pentru a marca două importante zile naționale: Ziua Mondială a Iei și Ziua Drapelului Național. Mai mult, pentru a îngemăna perfect aceste sărbători, organizatorii au ales ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel pentru a derula acest eveniment public, care a făcut din Petrila o Capitală a portului popular, dar și o mare scenă a valorii artiștilor talentați ai Văii Jiului care au răspuns invitației de a evolua în cadrul acestui eveniment.
”Am organizat această acțiune prin Asociația Culturală ”Rapsodia Munților”. Am făcut-o din suflet, cu credința că
simbolurile și valorile naționale merită prețuite. Am ales o zi de sărbătoare astfel încât să ni se poată alătura câți mai mulți participanți. Și a fost o adevărată sărbătoare în orașul nostru! Mulțumim celor care ne-au sprijinit în organizarea și desfășurarea acțiunii și mulțumim părinților care ne-au fost alături dar mai ales lor, copiilor și tinerilor din ansamblurile ”Nedeia Petrileană” și ”Bujorii Muntelui”, care au fost sufletul acestei acțiuni”, spun, la unison, Ana și Iulian Doda, organizatorii evenimentului de la Petrila.
Efoturilor de organziare a evenimentului i s-au alăturat, cu aceeași pasiune, Consiliul Local și Primăria Orașului Petrila, primarul Vasile Jurca și viceprimarul Dorin Curtean, dar și Asociația Rosa Multiflora (președinte Costel Avram), consilierul județean Dorini’a Maria Bălănesc, Consiliul Economic Valea Jiului (prin Cătălin Țugulea precum și cadrele didactice de la Colegiul Tehnic ”Constantin Brâncuși” Petrila (director Cecilia Mitran), artiștii ansamblurlor folclorice ”Jienii Petroșaniului (coordonator Nela Mihalache) ai Asociației Culturale ”Lirica” din Petroșani (președinte Tiberiu Coconeț) dar și copiii talentați din cadrul Organizației ”Salvati Copiii” – Filiala Hunedoara(președinte Valeria Popescu Popescu).
Spectacolul ”Ia și Tricolorul”, desfășurat în Parcul Copiilor din Petrila, a fost precedat de o frumoasă și emoționantă paradă a portului popular, unde zeci de copii îmbrăcați în costume tradiționale au purtat pe brațe un drapel tricolor imens. Coloana a fost însoțită de primarul Vasile Jurca, consilierul județean Doinița Maria Bălănesc, viceprimarul Dorin Curtean, dascăli și alte personalități ale vieții culturale din Valea Jiului.
”Atunci când vine vorba despre tradițiile noastre, despre portul nostru, despre valorile noastre, noi petrilenii avem puterea de a ne mobiliza și de a arăta tuturor că suntem mândri de statutul nostru de români demni și de momârlani autentici. Cu aceste valori am întâmpinat în comunitatea locală de la Petrila sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, punând în valoare, în același timp, însemnătatea altor două mari sărbători ale românilor: Ziua Internațională a Iei și Ziua Drapelului Național. M-am alăturat cu mare plăcere, ca de fiecare dată, celor care au făcut posibil acest eveniment de excepție în comunitatea noastră locală. Îi felicit pe toți cei care au participat și au susținut acest eveniment atât de frumos, organizat cu pasiune, migală și talent de apreciații noștri
dascăli, Ana și Iulian Doda. Așa cum îi felicit pe toți oamenii care, cu drag, au îmbrăcat cu acest prilej ia și portul nostru, precum și pe cei care au purtat cu respect, mândrie și onoare drapelul României. Asta e Petrila adevărată !”, a declarat consilierul județean Doinița Maria Bălănesc.
Primarul orașului Petrila, Vasile Jurca spune, la rândul său, că evenimentele de acest fel au nu doar darul de a aduce, în mod constant, bucurie în comunitatea locală a orașului Petrila, ci și acela de a le arăta tuturor că tradițiile, folclorul și, mai ales, oamenii de valoare și copiii talentați ai comunității petrilene sunt cei care pot schimba în bine destinul acestui oraș, asigurându-i un viitor plin de speranță. ”Îi felicit pe organizatorii acestui eveniment, pe toți cei care au evoluat pe scenă, pe cei care au readus în atenție portul momârlănesc, cântecul și jocul strămoșesc, dar și pe cei care au răsplătit, prin aplauzele și aprecierile lor, succesul acesui eveniment cultural de excepție găzduit de orașul Petrila”, a declarat primarul Vasile Jurca.
Foto: Vasile Laurențiu Sorin