Ansamblul artistic Parângul, un ambasador al artei și culturii din Valea Jiului
Sorin OPREA
Aflat la cea de-a XIII-a ediție, Festivalul Studențesc de Dans de la Sibiu a reunite și în această vară un număr de peste 200 de dansatori din cele mai importante centre universitare din țară. Astfel, pe scena sălii de spectacole a Cercului Miltar Sibiu au evoluat tineri dansatori ai caselor de Cultură Studențești din Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Pitești, Ploiești, Târgu Mureș, Timșoara, Brașov, București, Sibiu și Petroșani, precum și trupa Spektar din Serbia, ca invitat special.
Având și caracter de concurs, festivalul a declanșat, ca în fiecare an, o reală competiție între trupele urcate pe scenă, care au oferit însă, în primul rând, un spectacol de măiestrie artistică, energie, culoare și ritm. Într-un cuvânt, o explozie de tinerețe și bucurie de viață.
Un juriu exigent, format din profesioniști în domeniul coregrafiei și artei scenice a făcut diferența între momentele artistice prezentate de fiecare trupă în parte, oferind un mare număr de premii. Dar, dincolo de toate acestea, pe locul întâi s-a situat evenimentul în sine, bucuria revederii dansatorilor și a coregrafilor care, dincolo de disputele scenice, sunt o mare și frumoasă familie.
Nu aș fi povestit toate acestea dacă nu aș fi fost alături de Ansamblul artistic Parângul al Casei de Cultură a Studenților din Petroșani, instruit cu dibăcie de coregraful Nicolae Nicoară care, petru cei mai mulți din zonă, nu mai are nevoie de nici o prezentare. Și, îndrăznesc să afirm că nu doar pentru cei din zonă ! Ansamblul Parângul și-a câștigat notorietate atât în țară cât și în străinătate, cu prilejul numeroaselor festivaluri la care a participat. Festivalul de la Sibiu a urmat la scurt timp după ce trupa lui Nicolae Nicoară a reprezentat Valea Jiului și România, în Polonia, la Psary, cu ocazia unui Festival internațional de folclor.
Iată cum, în acest mod, Petroșaniul se face prezent pe cât mai multe scene, în cadrul diferitelor evenimente artistice, fie că este vorba despre dans modern sau de spre folclor. Câșiva cârotași ar putea fi în stare să creadă că am scris aceste rânduri pentru că Nicoară este prietenul meu și a dat o țuică. Greșit, țuica a dat-o șoferul !…
[slideshow_deploy id=’36591′]