Presă de calitate, într-o revistă hunedoreană de cultură și reportaj în ”Spirit de Roșcani”

În era globalizării căreia până și mass-media i s-a aliniat odată cu explozia presei online, apariția unei reviste în format clasic, print color, într-o localitate din Ținutul Pădurenilor ar putea părea doar un moft. Cu toate acestea, în satul hunedorean Roșcani, localitate componentă a comunei Dobra, un grup de oameni cu suflet mare și condei plin de talent, reuniți sub egida Asociației ”Morala Creștină” și având în comun certificatul de naștere în mirificul sat din Ținutul Pădurenilor editează deja de doi ani revista ”Spirit de Roșcani”.

Grație unuia dintre fiii Roșcaniului, pasionatul jurnalist și bunul nostru amic Dorel Neamțu (de la care am avut plăcerea de a învăța, la începutul carierei mele în presă, câte ceva din tainele jurnalismului sportiv) am avut plăcerea de a gusta în aceste zile câteva mostre din deliciosul (din punct de vedere literar și junalistic) ”Spirit de Roșcani”. De la istoria unei așezări pline de viață și până la poveștile fabuloase ale vieții satului românesc, de la personalități ale județului și ale țării plecate de pe ulițele satului pe marile bulevarde ale României până la poveștile desprinse din tot atâtea experiențe de viață ale oamenilor, revista comunității din Roșcani se dovedește a fi una cu adevărat plină de spirit și de har.

Este evident că un rol esențial în editarea acestui produs jurnalistic de cea mai înaltă clasă i se datorează inimosului său director fondator, nimeni altul decât fostul ministru al Comunicațiilor în guvernele anilor 90, Ioan Ovidiu Muntean. Se vede treaba că, la cei peste 70 de ani ai săi (pe care nu-i arată de altfel decât în înțelepciunea și amintirile sale !) Ioan Ovidiu Munteanu a rămas același om dedicat valorilor unei comunicații de înaltă clasă, chiar și sub ”stindardul” unei publicații din provicia… provinciei, devenită pentru domnia sa o adevărată Capitală a sufletului. Acestuia i s-au alăturat alți roșcăneni de vază, precum jurnalistul (în prezent, juristul) Dorel Neamțu, preoții Victor Șuiagă ori Florin Puf, părintele profesor dr. Florin Dobrei, învățătoarele Mărioara Istrate și Lenuța Caba, dar și ”oaspeți” precum scriitorul Ioan Velica sau jurnalistul Ileana Firțulescu.

Dacă vă e dor de reportaje de poveste scrise cu măiestrie și condimentate cu suflet sau dacă  vreți să aflați câteva ceva din istoria, geografia sau cultura unui colț mirific de țară pitulat între munții Hunedoarei sau, pur și simplu dacă vreți să vă oferiți plăcerea unei lecturi agreabile de duminică, vă recomand să căutați revista ”Spirit de Roșcani”. Chiar dacă aceasta e mai greu de procurat în ediția tipărită, ea este, în mod firesc pentru vremurile pe care le trăim, disponibilă și on-line, pe situl: www.ecospiritblog.wordpress.com.

[slideshow_deploy id=’24093′]