Nedeia de pe muntele Tulișa, o sărbătoare a istoriei și tradiției uricănenilor
Deși s-au scurs deja 100 de ani de la luptele de rezistență duse deopotrivă de soldații români și de momârlanii din zona de vest a Văii Jiului împotriva austro-ungarilor , acetea sunt încă momente ale istoriei locale prezente în amintirea și inimile oamenilor din orașul Uricani.
Așa se explică faptul că, de 90 de ani încoace, sus în munte, la Tulișa, localnicii se adună în fața troiței care amintește de acest moment istoric, pentru a-i comemora pe cei care jertfit pe aceste meleaguri pentru idealul național al românilor de pretutindeni: România Mare.
În fiecare an la data de 20 Iulie, ziua Sf. Ilie, Primăria Oraşului Uricani invită localnicii şi turiştii aflaţi pe meleagurile noastre la Nedeia de la Muntele Tulişa, acest eveniment îndrăgit al comunităţii din Uricani şi nu numai, unica nedeie desfăşurată la cea mai mare altitudine din ţară, la peste 1550 de metri altitudine, pe muntele Tulişa.
La fel s-a întâmplat și în acest an, când peste 100 de oameni, în cea mai mare parte localnici ai comunității din orașul Uricani, au urcat la Tulișa pentru a sărbători aici nedeia tradițională de Sfântul Ilie. În fruntea lor, ca de fiecare dată s-a aflat primarul Dănuț Buhăescu, împreună cu viceprimarul Corneliu Braia și mai mulți consilieri locali ai orașului Uricani.
Evenimentul a fost macat printr-o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți avându-l în frunte de părintele Protopop al Parohiilor Ortodoxe din regiunea Văii Jiului – Petrache Crețu. La monumentul ridicat la cota 1550 metri în muntele Tulișa a fost arborat drapelul tricolor și steagul comunității locale din Uricani, au fost depuse coroane și jerbe de flori în memoria eroilor căzuți în luptele de pe aceste locuri în Marele Război al Întregirii Neamului. Cei prezenți au avut parte și de o frumoasă agapă, cu bucate sănătoase, cu cântec, joc și voie bună, în atmosfera tipică nedeilor momârlănești de la munte.
”Tradiția acestui eveniment are o însemnătate ceva mai mare decât aceea a unei simple nedei populare. Noi, cei care urcăm an de an la nedeia de pe muntele Tulișa, avem imaginea a ceea ce s-a întâmplat aici acum 100 de ani, când strămoșii multora dintre cetățenii de astăzi ai orașului Uricani, ai localităților componente Valea de Brazi, Câmpu lui Neag sau Bilugu, au căzut aici în lupta pentru apărarea gliei strămoșești și pentru idealul României Mari. Le cinstim memoria și mulțumim bunului Dumnezeu că astăzi, pe aceste meleaguri românești, putem să ne veselim în voie, în cel mai pur spirit românesc, alături de momârlanii noștri”, a declarat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.
[slideshow_deploy id=’13837′]