De ce crește prețul energiei?
Autoritățile vor să afle care este motivul pentru care prețul energiei electrice este în continuă creștere. Semnalele arată că ar exsita posibile înţelegeri neconcurenţiale între producători de energie din România au fost transmise spre analiză Consiliului Concurenţei, în urma situaţiei pe care România o înregistrează pe bursa de energie electrică, unde preţurile au atins un nivel ridicat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.
“De aproximativ o lună de zile, este în atenţia noastră evoluţia pe PZU, pe piaţa pentru doua zi a preţului energiei. Am solicitat încă de atunci domnului preşedinte ANRE, Havrileţ, să-şi facă o analiză şi să constituie comisiile dumnealor interne pentru a face această analiză. Din păcate, cu toate că am primit promisiuni că vom primi astăzi, până în şedinţa de guvern, un raport, nu l-am primit de la dumnealor şi vreau să semnalez acest lucru. Am încercat să identificăm, cu informaţiile care le-am avut noi la dispoziţie, dar… De asemenea, am avut în această perioadă colaborarea Consiliului Concurenţei şi am avut mai multe întâlniri cu domnul Chiriţoiu, chiar astăzi dimineaţă, până să vin la şedinţa de guvern, am avut discuţii cu dumnealor. M-am văzut, de asemenea, şi cu domnul Victor Ionescu, directorul OPCOM, piaţa pe care se fac aceste tranzacţii. Cred că una din cauze, foarte importantă, este aceea că în luna iunie, când ar fi trebuit să se realizeze licitaţiile pentru furnizorii de ultimă instanţă, – şi aici facem referiri la toţi marii furnizori din piaţă, – acestea au fost amânate pentru luna august şi practic toţi acei furnizori, pe acele contracte bilaterale pe care nu le-au încheiat în luna iunie, acum vin pe piaţa zilnică şi fac achiziţii de cantităţi mari de energie, creând o presiune pe acestă piaţă. A promis domnul Havrileţ că vor începe aceste licitaţii pe data de 10 şi le vor termina până la sfârşitul lunii august. Aşteptăm acest lucru, dar, de asemenea, aştept din partea ANRE soluţii concrete pentru că sunt principala instituţie cu atribuţii de reglementare şi control”, a spus ministrul Energiei, Toma Petcu.
Oficialii ministerului au mai precizat că “România are capacitatea să-și asigure fără probleme consumul intern din producție proprie”.
[slideshow_deploy id=’19661′]