Pasul Vîlcan pe drumul României de la Război la Unire / Programul manifestărilor din 19 august 2017

O frumoasă inițiativă a primarului municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, aceea de a face recurs la istorie pentru a readuce în atenția oamenilor faptele de vitejie săvârșite acum un secol de oamenii Văii Jiului și de Armata Română, în luptele grele care s-au dat pe frontul Primului Rîzboi Mondial, deschis în august 1916 chiar pe crestele Vîlcanului, în trecătoarea alpină care separa România de Imperiul Austro-Ungar, se va repeta și în acest an, după succesul reputat anul trecut, când în Pasul Vîlcan a fost omagiat Centenarul intrării României în Marele Război al Reîntregirii.

”Împlinirea unui centenar de la luptele Primului Război Mondial, lupte care au fost purtate cu greu și în tranșeele din Pasul Vîlcan, ne obligă pe noi toți să nu uităm nici măcar o clipă de toți cei care au pierit aici și să le cinstim memoria, mulțumindu-le pentru că au permis românilor din jurul arcului carpatic să împlineasc un ideal, acela de Unire, făurită la 1 Decembrie 1918”, spune Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

Și până acum, în conștiința vulcănenilor, jertfa ostașilor români în Marele Război era prezentă prin activtățile derulate, în mod constant de autoritățile publice locale, fie la monumentul Ostașului Necunoscut din parcul de șa Școala nr. 1, fie la Cimitirul Eroilor de la Coroești sau la Osuarul de la Sohodol. Ridicarea complexului statuar din Pasul Vîlcan, în august 2016, la exact 100 de ani de la debutul luptelor date de Armata Română pentru eliberarea Transilvaniei, a generat nu doar un nou moment de aducere aminte a acestor evenimente istorice, ci și un adevărat pelerinaj al vulcănenilor în inima munților, la vechea linie de front devenită astăzi un reper pe harta turistică a orașului și a întregii Văi a Jiului.

Istoria ultimului secol și unul dintre cele mai crunte episoade de luptă date pe crestele Vîlcanului, în pasul de trecere spre Gorj, pe străvechiul ”drum al romanilor”, devenit apoi ”al lui Mihai Viteazu” și, mai apoi, ”al poștalioanelor”, au adus Pasul Vîlcan în atenția a mii de oameni care vin acum aici nu doar pentru a admira peisajul de vis din golurile alpine, ci și mărturiile unui important crâmpei din istoria Neamului Românesc. Ridicat anul trecut, la cota 1612 m în Pasul Vîlcan chiar pe ”granița” județelor Hunedoara și Gorj, complexul statuar dedicat Eroilor din Primul Război Mondial, avându-i în stânga și în dreapta impunătoarei Sfinte Cruci busturile generalilor Ion Culcer și Dumitru Cocorăscu a fost completat, în întâmpinarea evenimentului din 19 august 2017, cu busturile generalului Ion Dragalina și al Majestății Sale Ferdinand I Întregitorul, Regele Românilor în perioada Marelui Război. În plus, pe fosta linie de front, pentru aducere aminte generațiilor de astăzi și, mai ales, celor viitoare, au fost amenajate câteva tranșee de luptă, au fost aduse tunuri și alte accesorii militare, fiind astfel recreată imaginea luptelor care s-au dat pe acest front în urmă cu 100 de ani. ”Încercați doar câteva clipe și imaginați-vă cum ar fi fost Vulcanul fără aceste momente de răscruce din istoria acestor meleaguri… fără descoperirea cărbunelui și fără luptele pline de vitejie purtate aici. Evident, ără toate acestea, totul ar fi fost altfel și poate că și noi am fi fost astăzi într-o altă parte a țării sau a Europei”, spune Gheorghe Ile.

Ceremonialul de sâmbătă, 19 august 2017 din Pasul Vîlcan, programat să înceapă la ora 11,00 va readuce în memoria celor prezenți momentele istorice din august 1916 și cele care le-au urmat până la făurirea României Mari. În cadrul ceremoniilor, la care sunt așteptate să participe nu doar autoritățile locale, regionale și naționale, ci și mii de oameni din Valea Jiului, din județele Hunedoara și Gorj dar și din alte colțuri ale țării, vor fi prezenți numeroși reprezentanți ai Armatei Române, membri ai Asociațiilor Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere și membri ai Asociației naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”. Aceștia vor prezenta la onor, în cadrul unei festivități aparte, drapelele de luptă ale unui număr de 12 Regimente de luptă ale Armatei I – Divizia a XI-a, de la Craiova, Tg. Jiu, Calafat, Tr. Severin, Caracal, Slatina, Jilava și Mizil.

Pentru toți cei care doresc să participe la acest ceremonial deosebit, la întâlnirea cu Istoria, autoritățile publice de la Vulcan informează că a fost asigurat accesul facil, prin asfaltarea integrală a drumului județean Vulcan-Pasul Vîlcan, până la limita cu județul Gorj, iar pentru cei care doresc să urce la munte fără autoturisme, telegondola va funcționa gratuit pe tot parcursul zilei de sâmbătă, 19 august.

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR DIN PASUL VÎLCAN DEDICATE CENTENARULUI PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL:

LOCUL:  Vulcan – Pasul Vâlcan – Cota 1621m – Ora 11.00

10.45 – 11.00 – Constituirea dispozitivului;

*Semnalul “ATENȚIUNE“;

*Marșul de întâmpinare;

*Raportul : Cdt. gardă dat prefectului jud. Hunedoara;

*Primirea drapelelor de luptă – 12 polițiști locali;

*Treceți batalioane române Carpații;

*Intonarea Imnului;

*Se anunță scopul activității:

*Centenarul Primul Război Mondial;

*Dezvelirea și sfințirea bustului Regelui Ferdinand I;

*Se salută prezența participanților;

11.15:  *Slujba religioasă:

*Dezvelirea și sfințirea bustului

*Parastas pentru eroii neamului;

12.15:*Alocuțiuni:

*Președintele C.J. / prefectul judetului  Gorj;

*Președintele C.J. / prefectul judetului Hunedoara;

*Primarul municipiului Vulcan;

12.35: *Distribuirea atestatelor de participare;

12.45:*Depunerea de coroane și jerbe la cruce și busturi;

13.00:Semnalul *LINIȘTE – moment de reculegere;

*Cele 12 drapele = la orizontală;

*Andrea Lukacs = Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie;

*Spectacol muzică populară patriotică:

*formații locale;

*invitați – interpreți de muzică populară.

[slideshow_deploy id=’20328′]