Președintele Senatului, turist la Sarmizegetusa Regia
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a fost prezent joi, 17 august, în situl dacic de la Sarmizegetusa Regia, în Munții Orăștiei, o altă etapă a turneului său de vacanță în care și-a propus să descopere frumusețile României în județene Alba, Hunedoara și Suceava. ”Ca în fiecare vară, călătoresc prin ţară pentru a cunoaşte mai bine locurile şi oamenii. De fiecare dată mă cazez la pensiuni, pentru că acolo am ocazia să vorbesc cu turiştii, să văd ce îi frământă. Nu merg nici în coloană oficială şi nici cu un program oficial, ci împreună cu familia, pentru a mă relaxa. Zilele acestea voi fi în Alba, Hunedoara, iar apoi Bucovina”, a scris Călin Popescu Tăruceanu, pe pagina sa de facebook.
Președintele Senatului României a mai precizat, într-o altă pstare, că la Sarmizegetusa a avut plăcerea nu doar de a vizita situl dacic, ci și de discuta cu mulți oameni extraordinari, printre care îi menționeză chiar pe profesorul Gelu Florea și pe Vladimir Brilinsky, directorul Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice din județul Huneodara.
”Cu arheologul Gelu Florea, profesor la Universitatea Babes Bolyai (în fotografiile alăturate) am avut o lungă conversație despre munca pe care o desfășoară împreună cu studenții săi, la excavarea sitului arheologic. Profesorul universitar Gelu Florea are povești fascinante despre începuturile excavațiilor la Sarmizegetusa și despre ambițiile pe care le are echipa pe care o coordonează acum, dat fiind faptul că situl arheologic este explorat în mică măsură și că ascunde încă multe comori nedescoperite care vor aduce mărturie despre viața locuitorilor Daciei. Vreau să îi felicit pe directorul Vladimir Brilinsky, pe profesorul Gelu Florea și pe toți studenții care sunt voluntari în acest proiect și vreau să îi invit pe românii care nu au vizitat recent Sarmizegetusa și zonele din jur, să o facă în aceste săptămâni, cât mai prind vreme bună”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.
Liderul ALDE apreciază, de asemenea că turismul din zonă ar beneficia enorm de pe urma unui muzeu organizat în apropierea sitului arheologic, care să regrupeze obiectivele găsite în decursul timpului în zonă – arme, unelte agricole, obiecte de cult, podoabe –, așa cum avem, de pildă, la Histria. El a menționat că va face tot ce îi stă în puteri pentru a sprijini un astfel de proiect.
[slideshow_deploy id=’27028′]