Filmul istoric ”Ecaterina Teodoroiu”, capodoperă a cinematografiei românești va fi prezentat publicului din Valea Jiului marți, 22 august 2017, de la ora 18,00 la Cinematograful Luceafărul din municipiul Vulcan, într-o proiecție gratuită oferită cinefililor de Primăria municipiului Vulcan.
Filmul, dedicat sublocotenentului Ecaterina Teodoriu, figură eroică a bătăliilor din Primul Război Mondial, și-a încheiat misiunea militară pe front, în timpul luptelor, în urmă cu 100 de ani, a fost realizat în 1978, în regia lui Dinu Cocea, după un scenariu de Mihai Opriș și Vasile Chiriță. În rolurile principale, îi puteți reîntâlni pe actorii: Stela Furcovici, Ion Lupu, Mihai Mereuță, Ion Caramitru, mza pellea și Ilarion Ciobanu.
Filmul prezintă biografia eroinei de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu, cea care la 22 august 1917 (după calendarul vechi) și-a îmbărbătat camarazii până la ultima suflare, în bătăliile de pe Valea Jiului, din Primul Război Mondial.
”În memoria curajului și patriotismului acestei adevărate eroine a poporului român, marți, 22 august, de la ora 18,00 am plăcerea și on0area de a-i invita pe toți vulcănenii la cinematograful Luceafărul, la o prezentare a filmului istoric biografic Ecaterina Teodoroiu. Acțiunea face parte din seria de activități pe care le derulăm la Vulcan pentru a marca Centenarul Marelui Război al Reîntregirii”, spune Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.
Ecaterina Teodoroiu s-a născut la 14 ianuarie 1894 în comuna Vădeni, situată în apropierea oraşului Tg-Jiu, în familia ţăranilor Vasile şi Elena Toderoiu, fiind cel de-al treilea din cei opt copii ai familiei. Cursurile şcolii primare le-a început la Vădeni şi le-a continuat la Tg-Jiu. După absolvirea şcolii primare, probabil în perioada 1905-1909, a fost elevă a Şcolii Româno-Germane din Tg-Jiu al cărei director era Ştefan Bobancu. Începând din anul 1909 a frecventat, timp de 7 ani, până în vara anului 1916, cursurile liceale la Bucureşti. Iniţial s-a înscris la un gimnaziu/pension de lângă Cişmigiu, dorind să devină învăţătoare. Ulterior, şi-a continuat studiile într-o şcoală pentru infirmiere.
După izbucnirea Primului Război Mondial, Ecaterina Teodoroiu s-a înrolat voluntar într-una dintre primele unităţi de cercetaşi din Bucureşti, cohorta „Păstorul Bucur“, comandată de către Arethia Piteşteanu. În iunie 1916. Ecaterina a revenit la Tg-Jiu unde s-a înrolat în cadrul cohortei de cercetaşi „Domnul Tudor“, unitate aflată sub comanda lui Liviu Teiuşanu, instructor de cercetaşi din septembrie 1914.
Astăzi localitatea sa natală, Vădeni, a devenit cartier al municipiului Tg-Jiu, aici fiind amenajată casa memorială „Ecaterina Teodoroiu“, din dorinţa gorjenilor de a păstra vie în conştiinţa noilor generaţii amintirea eroinei de la Jiu. Autoritățile locale de la Vulcan, împreună cu Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ”Sarmizegetusa” din județul Huneodara și Filiala județeană Hunedoara a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” și-au propus să amplaseze, anul viitor, și bustul slt. Ecaterina Teodoroiu în Memorialul Primului Război Mondial ridicat în Pasul Vîlcan.