Amintiri și emoții la ”Întâlnirea generațiilor” de sportivi ai Clubului Știința Petroșani
Pentru că, dincolo de activitatea academică, Universitatea din Petroșani se identifică prin bogata sa experiență în domeniul sportului, care a adus într-o vreme faima Clubului Sportiv Știința Petroșani, la fotbal și, mai ales, rugby, conducerea Universității, la inițiativa inimosului prof. Gheorghe Irimie marchează de câțiva ani buni un eveniment emoționant în cadrul căruia generațiile de sportivi care au evoluat sub culorile clubului patronat de Universitatea din Petroșani se reunesc în complexul sportiv Știința.
Evenimentul marchează anul acesta și un important jubileu: împlinirea a 45 de ani (1972-2017) de la cea mai mare performanță sportivă realizată de generația de aur au rugbyului din Valea Jiului, respectiv clasarea pe poziția de vicecampioană a României. ”Știința Petroșani reprezintă un nume sinonim cu valoarea și performanța din sportul românesc. Aniversăm în acest an, 45 de ani de la obținerea de către generația de aur a rugbyului din Valea Jiului a titlului de vicecampioană națională la rugby, o încununare a activității spotive derulate sub stindarul echipei patronate de Universitatea noastră. Particip cu mare plăcere la acest eveniment în care ne revedem cu gloriile sportive ale Științei și am convingerea că această întâlnire a generațiilor poate fi un imbold și pentru sportivii noștri de astăzi. Universitatea din Petroșani este un susținător al sportului din Valea Jiului și, atâta vreme cât vom putea face acest lucru, vom continua să susținem echipele de fotbal și rugby ale clubului nostru Știința Petroșani”, a declarat prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani.
Cei prezenți la întâlnirea generațiilor de sportivi de la Universitatea din Petroșani își amintesc cu plăcere că, dincolo de performanța câștigării titlului de vicecampioană națională la rugby în 1972, de numele acestei echipe, purtătoare cu onoare a siglei ”florii de colț”, se leagă și alte performanțe absolut remarcabile cum ar fi, spre exemplu, cele trei Cupe ale României câștigate în 1983, 1991 și 1993.
Toate aceste performanțe sportive au fost posibile datorită unor jucători exemplari, dedicați sportului cu valonul oval, precum: C. Dinu, Ortelecan, Fl. Constantn, Bărgăunaș, Bucos, Emil Neagu, Fălcușanu (cu toții componenți și ai lotului național de rugby), cărora li se adaugă alți și alți sportivi remarcabili. Desigur, toate aceste performanțe îl au drept numitor comun și pe cel care a fost prof. Aurel Suciu, antrenor al echipei de rugby Știința Petroșani, ani de-a rândul. În semn de omagiu pentru întreaga sa activitate, stadionul ”Știința” din Petroșani va purta de acum înainte numele de ”Aurel Suciu”.
La evenimentul organziat la finele săptămânii trecute au participat, alături de numeroși sportivi (fotbaliști și rugbyști) din mai multe generații ale echipelor reprezentative ale Științei Petroșani și oaspeți din cadrul autorităților locale și județene, primarul Petroșaniului Tiberiu Iacob Ridzi sau președintele Consiliului județean Hunedoara, Mircea Bobora fiind doar doi dintre aceștia.
Fost component al echipei de rugby Știința Petroșani și absolvent al Universității din Petroșani, cunoscut om politic și manager al companiei de apă din Valea Jiului, Costel Avram s-a declarat, la rândul său, onorat de invitația de a participa la acest eveniment. ”Alături de alți oameni de sport, practicanți sau iubitori ai rugbyului, am participat astăzi la evenimentul organizat de Universitatea din Petroșani pentru a marca ”botezul” stadionului Știința, căruia i s-a atribuit numele profesorului Aurel Suciu. Felicit conducerea Universității pentru această decizie, pentru că, deși nu a jucat rugby, profesorul Aurel Suciu este unul dintre oamenii care a făcut foarte multe pentru acest sport în Valea Jiului și recunoașterea acestui lucru este un gest de onoare. M-am reîntâlnit astăzi și cu foștii mei colegi din echipa de aur a rugby-ului din Petroșani, unii fiind sportivi de legendă ai sportului cu balonul oval la nivel național. Cu emoția regăsirii, am depănat amintiri și ne-am bucurat că, prin intermedierea Universității și Primăriei din Petroșani, acest eveniment a fost posibil și că el poate deveni o frumoasă tradiție. Sper ca anul viitor, acesta să fie unul și mai reușit”, a declarat Costel Avram.
În aceași atmosferă marcată de emoția revederii a decurs și întâlnirea generațiilor echipei de fotbal ”Știința” Petroșani. ”Vorbim despre amintiri de genul celor consemnate, spre exemplu, în generația antrenorului Gheorghe Irimie, apreciat cadru universitar astăzi, cu Holda, Păsculescu, I.Dinu, Marina sau Milea, sportivi care au câstigat în anul 1963 titlul național universitar! Dar vorbim de asemenea despre jucători de mare valoare, precum „Bombo” Ionescu, Răsădeanu, Făgaș, Bulbucan, Pănescu sau despre regretații Grizea, Floria Dumitrache, Gică Știr, Puiu Rusu și alții. Marele merit pentru această întâlnire anuală îl are minunatul nostru profesor Ghiță Irimie, fost antrenor al echipei Știința Petroșani, care de 20 ani ne adună pe majoritatea. Din păcate, unii au plecat în cer mult prea devreme, dar rămân prezenți în povestirile noastre: Bălăneanu -Mercureanu -Zarculea -Marincan -David -Păsculescu -Stir -Varhonic -Tugearu -Dlujanschi”, spune fostul arbitru internațional Ion Danciu.
[slideshow_deploy id=’27126′]