Avram Iancu: ”Împing limitele umane la extrem; este subțire linia dintre a merge mai departe și a renunța”
Avram Iancu, bibliotecarul din Petroșani, care înoată de-a lungul Dunării de la izvoare până la Sulina, fără costum de protecție, a declarat sâmbătă, în Portul Giurgiu, că „împinge limitele umane la extrem”, punctând că „pur teoretic, există posibilități de abandona”.
„Astăzi împlinesc 75 de zile de efort continuu, azi am înotat 39 de kilometri, ieri 46 de kilometri, deci aceste limite umane pe care doresc să le împing la extrem chiar sunt împinse la maximum, la extrem și este o vorbă din bătrâni: ‘Nu zice hop până nu sari pârleazul!’ Până la kilometrul ‘0’ mai sunt aproape 500 de kilometri, 13 zile de înot în care se poate întâmpla orice, totul este foarte greu și din punct de vedere mental. Sper să reușesc să duc până la capăt această cursă, este foarte subțire linia aceea dintre a merge mai departe și a renunța. Sper că voi reuși, mai ales cu atâta căldură din partea românilor. Cred că voi reuși să găsesc energia necesară. Nu am avut un punct în care am vrut să renunț pentru că nu iau în calcul așa ceva, dar, pur teoretic, există posibilități de abandona”, a precizat, pentru AGERPRES, Avram Iancu.
El a fost întâmpinat, în Portul Giurgiu, de primarul municipiului, Nicolae Barbu, și o mulțime de susținători.
„Suntem emoționați și totodată fericiți pentru această inițiativă, astăzi te primesc în numele administrației orașului Giurgiu, în numele și în calitatea de vicepreședinte al Consiliului Orașelor și Regiunilor Riverane Dunării cu sediul la Ulm și, zicem noi, că prin această acțiune faci bine și faci întreg poporul român să fie mândru”, a declarat Nicolae Barbu.
Barbu i-a oferit lui Avram Iancu o scrisoare de felicitare din partea Primăriei și a Consiliului Local și două plachete care să marcheze trecerea acestuia prin municipiul Giurgiu.
Înotătorul român a spus că „o eventuală victorie finală nu va fi doar o performanță personală, ci comună, a noastră, a tuturor a românilor”.
„Mulțumesc pentru cuvintele frumoase și pentru primirea aceasta deosebit de călduroasă, în apă este destul de frig și o asemenea căldură chiar este benefică. Am ajuns în acest port dunărean, Giurgiu, este un lucru important pentru mine că am ajuns aici, dar mai important este faptul că acest efort supraomenesc pe care îl fac degajă o emoție astfel încât se concretizează în dorința dumneavoastră de a fi alături de mine. Constat faptul că o eventuală victorie finală nu va fi doar o performanță personală, ci comună, a noastră, a tuturor a românilor, și, până la urmă, a umanității, sper să reușesc să duc la final această premieră mondială. Mi-ați încărcat bateriile cu multă energie”, a încheiat Avram Iancu.
Înotătorul român care, la data de 30 august 2016, a traversat înot Canalul Mânecii în aproape 18 ore, și-a propus ca în acest an să fie primul din lume care parcurge toată lungimea Dunării numai în slip, fără protecție termică. Au trecut 75 de zile de când bibliotecarul din Petroșani înoată zilnic pe traseul de la izvoarele Dunării la Sulina.
[slideshow_deploy id=’20328′]