Un tricolor vechi de aproape 150 de ani a fost adus la mormântul lui Avram Iancu

Unul dintre cele mai vechi steaguri tricolore din Transilvania, datat în anul 1869, a fost adus duminică, în premieră, la mormântul lui Avram Iancu din cimitirul de la Țebea, unde a fost marcată împlinirea a 145 de ani de la moartea celui pe care localnicii îl numesc „Crăișorul Moților”.

„Este un steag foarte vechi, noi spunem că este cel mai vechi din Transilvania. A fost cercetat, autentificat și restaurat de Muzeul Astra din Sibiu și Muzeul Național de Istorie”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Ribița, Ioan Faur, cel care a adus acest drapel la Serbările Naționale de la Țebea.

Potrivit acestuia, steagul a fost descoperit întâmplător în anul 2004, în turla bisericii din comuna Ribița, de istoricul Ioachim Lazăr.

Steagul se afla în turnul bisericii și a fost găsit în urma unor cercetări efectuate de către istoricul Ioachim Lazăr, în timp ce căuta materiale pentru o monografie a comunei Ribița. Primăria a reluat acest steag și l-a restaurat. Intenția noastră este să-l prezentăm la Casa memorială Crișan”, a explicat primarul Ioan Faur.

Potrivit acestuia, dată fiind importanța sa istorică, steagul este păstrat într-un loc ce rămâne, cel puțin deocamdată, secret, până la momentul în care acesta va putea fi expus în condiții sigure.

Câteva mii de oameni au fost prezenți astăzi a Țebea, în județul Hunedoara, la manifestările organizate anual aici în memoria lui Avram Iancu.

Între aceștia s-au aflat personalități politice, parlamentari și reprezentanți ai autorităților locale din mai multe județe ale țării, dar și membri ai unor asociații neguvernamentale cu profil istoric.

„Am venit, ca în fiecare an, aici, la mormântul lui Avram Iancu. Le-am spus tuturor colegilor mei și le spun tuturor românilor că măcar o dată într-un an să vină aici, pentru că aici îți aduci aminte că ești român. E bine să nu uităm că suntem români și că țara aceasta este a noastră, a românilor. (…) De câte ori plec de aici, plec mai încărcat de românism”, a declarat președintele Camerei Deputaților și lider al PSD, Liviu Dragnea, prezent la eveniment.

La rândul său, președintele PNL, Ludovic Orban, a apreciat că Țebea reprezintă unul dintre locurile reprezentative pentru istoria românilor.

„Consider sărbătoarea de la Țebea ca una extrem de importantă. Cred că niciun om politic din România nu are voie să nu vină la Țebea. (…) Trebuie să vină să se reculeagă la mormântul lui Avram Iancu și să se gândească la istoria acestei țări, la oamenii care și-au sacrificat viața pentru a oferi un destin acestei țări”, a spus liderul PNL, Ludovic Orban.

Alături de oamenii politici, la eveniment au luat parte și doi veterani de război, de 97 și 98 de ani, din localitățile Vața de Sus și Țebea, cei doi afirmând că au venit să vadă, pentru încă un an, manifestările dedicate lui Avram Iancu.

Ca în fiecare an, manifestările de la Țebea au fost precedate de un marș organizat de poetul Laurian Stănchescu, participanții străbătând pe jos cei o sută de kilometri care despart satul Vidra, unde s-a născut Avram Iancu, de cimitirul unde este înmormântat eroul național.

„Am început acest marș pe 4 septembrie, am avut ceremonii în memoria lui Avram Iancu la biserica din Mihăileni, la cea din Zdrapți și la statuia acestui voievod al spiritului românesc din orașul Brad. L-am omagiat la Câmpeni și Abrud. Ceea ce este extraordinar este că oamenii s-au adunat în jurul nostru și a fost un triumf pentru istoria sacră a lui Avram Iancu”, a declarat Laurian Stănchescu.

Avram Iancu este considerat de istorici ca unul dintre românii care au jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. S-a născut în anul 1824 într-o familie de țărani moți înstăriți și a profesat ca avocat. A murit pe 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criș, județul Hunedoara, și a fost înmormântat în cimitirul din Țebea.

AGERPRES

[slideshow_deploy id=’24093′]