Incendiul de la Orăștie a avut efecte devastatoare pentru mediul înconjurător

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență convocat astăzi, de prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely, pentru evaluarea situației generată de incendiul produs la hala de prelucrare a uleiurilor aromatice din Orăștie a evidențiat faptul că a avut loc o agresiune asupra mediului.

Potrivit concluziilor CJSU Hunedoara, în urma degajării în atmosferă a produșilor rezultați în urma procesului de ardere a fost afectată calitatea aerului dar a fost generată și o poluare accidentală pe râurile Orăștie și Mureș. În acest moment, din fericire, parametrii calității aerului sunt în limite aproape normale.

Specialiștii Gărzii de Mediu, conduși de comisarul general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, în urma monitorizării calității aerului și a prelevării probelor de apă, au concluzionat că a avut loc o poluare semnificativă a pârâului Orăștie și o alterare a calității aerului pe perioada manifestării incendiului. Pârâul Orăștie aflat în imediata apropiere a halei incendiate a fost poluat cu o peliculă ce s-a întins pe aproximativ 3 kilometri, fapt ce a determinat o mortalitate piscicolă mare.

Încă din cursul serii reprezentanți ai SGA Hunedoara, Alba și Mureș au amplasat 9 baraje absorbante pe râul Orăștie și un altul pe râul Mureș pentru stoparea propagării substanțelor, în acest moment parametrii de mediu fiind aproape normali. Prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely a dispus continuarea monitorizării parametrilor de mediu.

Incendiul ce s-a manifestat violent pe aproximativ 5.000 de metri patrați ai platformei industriale din Orăștie a fost lichidat de pompieri după aproximativ 20 de ore de luptă cu flăcările. În operațiuni au fost implicați 50 de pompieri hunedoreni precum și din județele Alba, Sibiu, Timiș și Gorj ce au intervenit cu 12 autospeciale cu apă și spumă. Echipele de pompieri vor supraveghea în continuare zona incendiată pentru eliminarea oricărei posibilități de reinițiere a arderii.

În cursul zilei, comisia de cercetare a cauzei de incendiu s-a deplasat la locul dezvoltării acestuia și a strâns probe pentru determinarea condițiilor care au generat această ardere.

Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara a amplasat un echipament fix în vederea monitorizării calității aerului, operațiune ce va continue timp de o săptămână și după lichidarea incendiului.

[slideshow_deploy id=’24093′]