La Orăștie se acționează pentru eliminarea poluării apelor după incendiul de la fabrica de uleiuri
Administrația Națională ”Apele Române” informesază că în prezent acționează prin structurile sale pentru limitarea poluării accidentale a cursurilor de apă Orăștie și Mureș
Incendiul produs, în după-amiaza zilei de ieri, 12 septembrie 2017 , ora 17:00, la fabrica S.C. TERPENA S.R.L., județul Hunedoara, ce are ca obiect de activitate industria chimică, specializată în fabricarea de Uleiuri Esentiale şi Chimicale Aromatice , a generat poluarea râului Orăștie și posibil a râului Mureș. În zonă s-au deplasat reprezentantii A.N. ”Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Mureș, după cum urmează: conducerea S.G.A. Hunedoara, formațiile de lucru Orăștie, Deva și Ilia, precum și formațiile de intervenție rapidă din cadrul S.G.A. Alba și S.G.A. Mureș.
Pentru intervenția rapidă s-au folosit absorbante biodegradabile, baraje absorbante, rulouri absorbante, lavete absorbante, capcane petrol, rezervoare stocare materiale colectare, o barcă pneumatică cu motor, un sistem mobil de ancorare și un generator de curent. Au fost montate 8 baraje absorbante, pe râul Orăștie, amonte de podul CFR, pentru stoparea propagării substanțelor în râul Mureș, iar pentru iluminatul nocturn s-au folosit reflectoare portabile din dotarea ISU-secția Orăștie.
Totodată, la solicitarea ISU Hunedoara s-a asigurat prezența în Centrul unic de coordonare de la nivel județean a personalului din birourile de exploatare și situații de urgență, începând cu ora 18, și a continuat și astăzi, până la încheierea evenimentului.
Au fost luate 12 probe de apă, din mai multe secțiuni, amonte și aval de zona incendiului, din râul Orăștie, precum și din râul Mureș. În urma rezultatelor analizelor s-au constatat următoarele:
– pH-ul ridicat cu care a intrat râul Orăștie, în râul Mureș, se va diminua relativ repede și pe distanța scurtă din cauza capacitatii naturale de tamponare a pH-ului apei râului Mureș, care are un debit de cca 50 de ori mai mare decât râul Orăștie (cca 0.80-0.90 mc/s la Orăștie/râu Orăștie față de cca 47-50 mc/s la Branisca/râul Mureș);
– timpul de propagare a undei de poluare pe Mureș este relativ mare, pe distanța de 44.5 km dintre Orăștie și Branisca, timpul fiind de 15-17 ore.
Administrația Bazinală a Apelor Mureș au intervenit cu formațiile de intervenție rapidă și au amplasat baraje plutitoare, din materiale absorbante pe râul Mureș, în zona Bejan – comuna Șoimuș, amonte de barajul S.C. Electrocentrale S.A. Mintia. Până la blindarea rețelei de canalizare a S.C. Terpena S.R.L., S.C. Activitatea Goscom S.A. Orăștie, va evacua apele uzate orășenești, prin by pass, în râul Orăștie.
Se continuă monitorizarea sursei de poluare, respectiv cursurile de apă Orăștie și Mureș.
[slideshow_deploy id=’17636′]