Victorie ! Arc peste timp, la 145 de ani de la trecerea în neființă a celui care a fost bravul român Avram Iancu, cel supranumit ”Crăișorul Munților”, un alt brav român, purtând același nume cu rezonanță aparte, dar și emblema onorantă de ”Crăișor al apelor” ne face pe toți mândrii de statutul nostru național, prin performanța sa UNICĂ de a străbate înot fluviul Dunărea, de la izvoarele sale și până la vărsarea în Marea cea Mare, fără costum de protecție, doar în slip și cu cască.
Nu mai puțin de 89 de zile a durat aventura pe Dunăre a lui Avram Iancu, care a înotat zi de zi, indiferent de vreme, pentru a parcurge cât mai repede posibil cei 2860 de kilometri ai Dunării, prin cele 7 țări pe care aceasta le străbate (Gemania, Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Bulgaria și România).
Dincolo de performanța sportivă de excepție, realizată nu de un profesionist al înotului, ci de un pasionat al acestui sport și promotor al sportului de masă în general, aventura lui Avram Iancu este una plină de semnificații. Sportivul din Petroșani, bibliotecar de profesie, și-a propus să facă această cursă după ce a recitit romanul ”Pilotul de pe Dunăre”, de Jules Verne, dorind astfel să-i încurajeze pe tineri să citească. ”Îmi doresc ca generația tânără să descopere plăcerea lecturării acestui roman. Acum, în timpul lecturării, această generație va avea posibilitatea ca în paralel să urmărească deplasarea mea live, prin utilizarea tehnologiei moderne, a GPS-ului, a gadget-urilor specifice vârstei lor”, scria pe blogul său Avram Iancu, înainte de a pleca în cursă.
Și, într-adevăr, încurajați de acest îndemn, sute de copii din România au citit pasionantul roman al lui Jules Verne, urmărind, în același timp, pe Internet și pe rețelele de socializare, aventura pe Dunăre a lui Avram Iancu. Nu întâmplător, la finalul cursei, după 89 de zile de efort (cu aproape 30 de zile mai multe decât cele din aventura ”Pilotului de pe Dunăre” al lui Verne), ”Crăișorul Apelor” a fost așteptat la Sulina, în portul maritim, de sute de oameni care și-au dorit să-l cunoască și să-l aplaude pentru perforanța sa deosebită. Printre ei, drept o dovadă în plus a acestui remarcabil succes sportiv, s-a numărat și ”olimpicul apelor”, apreciatul canotor Ivan Patzaichin. Așa cum, de altfel, de-a lungul înregului traseu, români plecați în țările europne riverane Dunării, primari și oameni politici, sportivi și jurnaliști, l-au întîmpinat peste tot, l-au felicitat și l-au îmbrățișat pentru felul în care a înțeles că trebuie nu doar să doboare un record sportiv, ci și să reprezinte cu cinste și cu mândrie, imaginea României în lume.
Mulți jurnaliști i-au urmărit aventura pe Dunăre și i-au dedicat frumoase cuvinte de încurajare. Dar poate cele mai apreciate reportaje de care a avut parte ”Crăișorul Dunării” pe tot parcursul acestei provocări, au fost cele scrise, via Facebook, de condeiul inegalabil al concitadinului său, scriitorul Valeriu Butulescu. Acesta a fost și cel care, împreună cu Avram Iancu, ne-au oferit file de istorie românească, la toate bornele cu semnificație istorică aparte, întâlnite de-a lungul fluviului. Acestor borne li se adaugă, de pe acum, în mod cert, borna cu numărul 2017, care trebuie dedicată lui Avram Iancu. Lui Avram Iancu cel de astăzi, performerul cu care Petroșaniul, Valea Jiului, județul Hunedoara, România, Europa și întreaga lume se mândrește. Omul care a reușit să doboare limitele rezistențe umane în cucerirea apelor, doi ani la rând: anul trecut străbătând înot Canalul Mânecii, fără costum de neopren, iar anul acesta urmând cursul Dunării, cale de 2860 de kilometri, doar în slip și cu cască pe cap.
Felicitări, Iancule ! Ești, într-avedevăr, așa cum te știm, Mare ! Suntem, cu toții, mândrii de tine !
PS. ”Crăișorul apelor”, Avram Iancu se întoarce luni acasă, la Petroșani. Toți cei care doresc să-l întâmpine și să-l felicite sunt invitați să o facă luni, 18 septembrie 2017 la ora 10,30 în fața Primăriei municipiului Petroșani. Să-l întâmpinăm așa cum se cuvine pe eroul nostru contemporan Avram Iancu !
[slideshow_deploy id=’36591′]