Este deja al cincilea an de când, mânați de același patriotism și sentiment de românism autentic, o seamă de ofițeri ai Armatei Române, de la sublocotenent la general, astăzi membri ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în
Retragere sau ai Asociației Naționale ”Cultul Eroilor – Regina Maria” pornesc, la mijloc de septembrie, într-un pelerinaj pe urmele Iancului.
La câteva zile distanță după Serbările Naționale de la Țebea, dedicate Crăișorului Munților, de la trecerea în neființă a căruia s-au scurs 145 de ani, militarii rezerviști din județul Hunedoara, cărora li s-au adăugat frați din Gorj, Mehedinți și Alba, s-au reunit la mormântul lui Avram Iancu de la Țebea, pentru a-i aduce acestuia cuvenitul omagiu al bravilor români. Puține sunt ceremoniile care stârnesc o emoție atât de puternică precum cele organizate de militarii rezerviști ai ACMRR ”Sarmizegetusa” din județul Hunedoara, sub comanda colonelui (r) Dănilă Moldovan, un patriot așa cum prea puțini mai sunt, din păcate, în România de astăzi.
Sub organizarea domniei sale, dar și cu aportul semnificativ al președintelui Asociației Județene Hunedoara ”Cultul Eroilor – Regina Maria”, nimeni altul decât cpt.(r) Gheorghe Ile – primarul municipiului Vulcan, anul acesta, în pelerinajul ofițerilor rezerviști la Țebea și, mai apoi, la Câmpeni, a fost purtat un drapel național pe care a fost pictat chipul lui Avram Iancu. ”Este un drapel sfânt, pe care am dorit să-l dedicăm memoriei celui care a fost cel mai român dintre români, Avram Iancu, comandantul revoluționarilor ardeleni de la 1848. L-am adus la Țebea, unde a fost sfințit de preacucernicii preoți și l-am depus, ca onorant veșmânt și simbol al țelului pentru care a luptat Avram Iancu, pe lespdea de piatră de pe mormântul acestuia, la care am venit să ne închinăm”, ne-a spus cpt.(r) Gheorghe Ile.
Tot în cinstea marelui viteaz Avram Iancu, ACMRR ”Sarmizegetusa” și Filiala Hunedoara a Asociației ”Cultul Eroilor” a adus în ”garda de onoare” formată la mormântul Crăișorului Munților, copii ale celor 10 steaguri de luptă ale regimentelor care au deschis frontul de luptă din Pasul Vîlcan pentru eliberarea Transilvaniei în Marele Război al Reîntregirii de la 1916-1918, iar cei trei generali (r) ai Armatei Române care au onorat această sărbătoare au depus la
mormântul Iancului săculeți cu pământ adus din Oltenia.
Dincolo de frumoase și emoționante discursuri și dincolo de ceremonia depunerii de coroane de flori la mormântul lui Avram Iancu, de o emoție aparte s-a dovedit a fi hrisovul citit de cârmuitorul ACMRR ”Sarmizegetusa” Hunedoara, col.(r) Dănilă Molvovan: ”Noi, membrii Filialei județene ”Sarmizegetusa” a cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din ținutul Hunedoarei, trăitori în vatra Cetății de Scaun a Marelui Rege Decebal, astăzi, în a 14-a zi a lui Răpciune, Anul Domnului 2017, prezenți la Baia de Criș, constatând încărcătura istorică a locului, hotărât-am, pentru curajul și mândria de a fi români, a moților crișeni, dovedite din veac în veac, să luăm poziția de drepți și să prezentăm ONORUL celui dintâi moț al tuturor timpurilor, AVRAM IANCU, precum și tuturor urmașilor săi, trăitori în comuna Baia de Criș, localitatea în care a decedat, la 10/11 septembrie 1872, Marele Erou și Martir al Națiunii Române.” Hrisovul i-a fost înmânat primarului comunei Baia de Criș, Liviu Mihai Gorcea.
După Țebea, ofițerii rezerviști ai ACMRR Hunedoara au pornit în ”Marșul lui Iancu” spre orașul Cîmpeni din județul Alba, situat în prefectura locului de naștere al celui care a fost Avram Iancu. Aici, câteva sute de oameni, în marea lor majoritate tineri, elevi de la școlile din localitate, împreună cu reprezentanții Primăriei Cîmpeni, au primit onorul drapelelor de luptă ale Regimentelor din Primul Război Mondial și ”Drapelul Sfânt al Iancului”, în sunet de tulnice, în fața statuii ecvestre a Eroului Național Avram Iancu, din inima orașului.
Și aici, ceremoniile organizate de ACMRR ”Sarmizegetusa” s-au dovedit a fi la fel de emoționante, iar sfaturile date de ofițerii rezerviști tinerilor câmpeni și-au atins și ele ținta. ”Sunteți urmași ai lui Iancu și voi, copiii și tinerii din Cîmpeni, aveți datoria de a fi primii care țineți sus stindardul lui Iancu. Oriunde v-ar purta viața aceasta pașii, nici o clipă nu uitați de unde veniți și pe cine reprezentați. Fiți bravi români și aduceți-vă aminte că-l purtați în suflet pe Avram Iancu. Asemeni lui, fiți români până la moarte și dincolo de aceasta !”, le-a spus col.(r) Dănilă Moldovan celor prezenți la ceremonia de la Cîmpeni.
Pentru anul viitor, anul Centenarului Unirii, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ”Sarmizegetusa” Hunedoara și Asociația județeană Hunedoara ”Cultul Eroilor – Refina Maria” au în plan extinderea acțiunilor
menite să pună în adevărata lor valoare momentele istorice și personalitățile care au generat, prin patriotismul și lupta lor, România Mare.