Vor siguranță pentru turiştii care vin în Parâng
Furtunile extrem de puternice din ultima perioadă au determinat autoritățile locale din Petroșani să-și îndrepte atenția spre Stațiunea Parâng. Angajații care operează instalațiile de transport pe cablu destinate turiștilor au instrucțiuni clare cu privire la modul de intervenție în caz de fenomene meteo extreme.
Incidentele tot mai dese în care sunt implicate instalațiile de transport pe cablu, ultimul dintre ele fiind în Maramureș, unde zeci de turiști au rămas blocați într-un telescaun din cauza furtunii, a determinat municipalitatea să reia instructajul personalului care operează instalațiile de transport pe cablu din Parâng. Angajații care deservesc cele două telescaune din stațiune au o serie de normative impuse inclusiv de ISCIR, pe care trebuie să le respecte cu strictețe. ”Dacă sunt temperaturi sub -30 de grade Celsius, dacă vântul este extrem de puternic, avem normativ de la ISCIR și nu se pornesc instalațiile de transport. Noi am avut scandal în iarnă pe acestă temă, că nu am vrut să pornim instalațiile până nu a coborât temperatura afară la -29 de grade Celsius. Dacă se întâmplă un accident și mor oameni răspunzi. Nimeni nu se abate de la norme, sunt clare, și oamenii sunt instruiți, au fost la cursuri de specializare pe această temă. Acolo (n.r. incidentul din Suior) este posibil să fi fost oameni în stațiune, sau trebuia să urce cineva și uite cum se întâmplă o nenorocire. Problema este că acum fenomenele meteo apar dintr-o dată, la fel cum s-a întâmplat la noi, la piață. Furtuna a dura 15 minute și ne-a făcut o pagubă de 4 sute de mii de lei”, a declarat directorul DADPP Petroșani, Daniel Vișan.
Pe de altă parte, tot în Valea Jiului, în acestă vară a fost efectuat un exercițiu complex de salvare la care au luat parte echipe de la salvamont și jandarmerie montană ori pompieri şi polițiști. Simularea a presupus recuperarea unor turiști rămași suspendați la 15 metri înălțime, după ce telegondola în care se aflau s-a blocat, dar și recuperarea unor turiști rătăciți ori accidentați pe pârtiile de schi. Exercițiul din stațiunea Straja a fost cel mai complex organizat vreodată la nivelul județului Hunedoara și a implicat peste 50 de salvatori din structuri ale Ministerului de Interne ori Salvamont Hunedoara.
[slideshow_deploy id=’13837′]