Cât costă cărbunele din import?
Complexul Energetic Hunedoara importă cărbune. Prețul huilei aduse din Africa de Sud este mult mai mic decât cel extras din minele Văii Jiului. cărbunele din Africa ajunge să coste undeva la 63 de lei/gcal, în timp ce cărbunele din Valea Jiului costă și 130 lei/gcal. În plus, în ședința Consiliului de Administrație care va avea loc vineri, Viorel Stancu precizează că va susține un material prin care va solicita aprobarea unui nou import.
“În Consiliul de Administrație de vineri vom susține un nou material prin care să se aprobe demararea cumpărării cantitații rămase de cărbune pentru constituirea acestui stoc, dar nu va fi constituit fizic, ci va fi pe bază de comenzi pe care le vom stabili cu furnizorul, cel care va fi intern sau extern. Noi ne-am propus ca în perioada de iarnă să funcționăm la o capacitate destul de mare și pentru capacitatea asta ne asigurăm un stoc de 160.000 de tone de cărbune convențional, cărbune care are 7 Gcal/tonă, cărbunele dacă nu va avea 7 Gcal/tonă pentru că se găsește foarte greu și trebuie preparat, e posibil că găsim cărbune cu 4-5 Gcal/tonă. În funcție de gigacaloriile pe care le conține cărbunele vor fi 180.000, 200.000 de tone de cărbune convențional”, a mai spus sursa citată.
Producția de cărbune din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este undeva la puțin peste 2000 de tone pe zi, însă costuruile de extracție sunt ridicate, comparativ cu cel al cărbunelui din import.
“Noi, pe Valea Jiului până când funcționează și SNIM mergem cu o producție medie pe CEH de 2000 t/zi, media pe luna septembrie este 2019 t/zi. Cărbunele pe care l-am cumpărat este de 56,6 – 59 lei/ Gcal, dar asta mai implică niște costuri cu transportul, vama, ajungem la 62-63 de lei în termocentrală la Mintia, iar cărbunele nostru intern depinde de fiecare unitate minieră, variază între 80 lei și 130 lei/Gcal”, a mai spus Viorel Stancu.
Sezonul de iarnă trecut, a fost primul în care CEH a funcționat fără a recurge la import.
[slideshow_deploy id=’17636′]